Mektić i Ramis:

Povratnici sa stranih ratišta - izazov za BiH i Francusku u oblasti terorizma

sastanak
30.03.2016.
u 13:08

U okviru prve posjete BiH, francuska veleposlanica zadužena za borbu protiv organizovanog kriminala Michèle Ramis održala je sastanak sa ministrom sigurnosti BiH Draganom Mektićem, na kojem je zaključeno da je povratak ratnika sa stranih ratišta, a posebno Sirije, najveći sigurnosni izazov u okviru borbe protiv terorizma u Francuskoj i Bosni i Hercegovini.

-  BiH je partner sa kojim želimo raditi, te pozdravljamo napore koje ova zemlja ulaže u oblasti protiv različitih prijetnji. U tome će joj Francuska pružiti podršku – kazala je Ramis.

Mektić i Ramis složili su se u vezi uspostave regionalne inicijative za zajedničku borbu protiv terorizma i krijumčarenja oružja sa prostora zapadnog Balkana prema zapadnoj Europi, koje se koristi u terorističke svrhe.  

- Ministarstvo sigurnosti BiH je pokrenulo inicijativu, koja bi se 17. i 18. travnja u okviru Brdo procesa u Sloveniji na konferenciji ministara unutarnjih poslova trebala usuglasiti, nakon čega bi potpisali političku izjavu oko njene uspostave – istakao je Mektić.

Naveo je i druge zajedničke sigurnosne izazove, kao što su borba protiv korupcije, te doprinos korupcije terorističkim aktivnostima, koji se ogleda kroz pranje novca kao i borbi protiv trgovine ljudima.

Dugi niz godina, kaže, postoje krijumčarski kanali iz BiH prema Francuskoj kada je riječ o trgovini ljudima i krijumčarenju ljudi.

Ramis je naglasila da je prošlogodišnja međunarodna akcija kodnog naziva "CD", koju je vodio istražni tim policije i tužiteljstva Francuske i BiH protiv osoba osumnjičenih za organizirani kriminal i trgovinu ljudima zbog radne eksploatacije, krađe i prosjačenja, primjer kako zemlje trebaju surađivati u borbi protiv trgovine ljudima.  

Konkretne oblike daljne suradnje između Francuske i BiH Ramis će moći ponuditi nakon idućih razgovora u okviru trodnevne posjete BiH, koje će imati sa direktorom SIPA-e Pericom Stanićem i glavnim tužiteljem Goranom Salihovićem.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?