Vatrogasaca malo a oprema zastarjela

Požara sve više, a situaciju ne olakšava ni to što su vatrogasna vozila oldtimeri

28.07.2021.
u 21:42

Prošlog vikenda u BiH imali smo smrtni slučaj zbog požara. Vlada bojazan da bi takvih slučajeva moglo biti još više ako se ne osvijestimo i ne postanemo oprezniji nego dosad. Svakodnevno vatrogasci diljem ove zemlje izloženi su opasnim situacijama, a neki imaju čak desetke intervencija dnevno te često bez dovoljno ljudstva, uz vozila starija od 40 godina koja spadaju u oldtimere - starodobna vozila, zauzdavaju vatrenu stihiju. Na to upozorava i vatrogasac s kojim smo razgovarali, a koji u ljetnom razdoblju ima pregršt intervencija, piše Večernji list BiH.

 

Mještani pomognu

- Površina BiH iznosi oko 51.200 četvornih kilometara, a čak 27 tisuća četvornih kilometara otpada na šume, gotovo 50 posto teritorija. Nažalost, velika površina tih šuma je zapuštena i svako malo na nekoj lokaciji imamo požare. Prema nekim podacima, u Federaciji BiH ima oko 1500 profesionalnih i dobrovoljnih vatrogasaca te otprilike imamo 60 vatrogasaca na 100 tisuća stanovnika. Usporedbe radi, u jednoj Francuskoj je 371 vatrogasac na 100 tisuća stanovnika. I da nije mještana koji pomognu u borbi s vatrom, ne znam kakvi bi bili rezultati jer mi smo iscrpljeni od svakodnevnih borbi, a ne vidimo neku bolju budućnost - priča nam vatrogasac iz jednog društva u zapadnoj Hercegovini. Kaže i kako su zbog zapuštenosti šuma požari opasniji nego prije. - Nekad je priroda bila živa, krave, koze, ovce... hranile su se na tim šumskim zemljištima, ljudi su kosili da imaju sijeno za svoje životinje, krčili su šume radi prohodnosti. Danas, nažalost, imamo velik broj zapuštenih zemljišta koja su potencijalna opasnost. Dok država ne odluči reagirati, dok svatko tko ima zemljište ne bude ga i održavao, od požara se nećemo moći obraniti. Ali ne na način da netko zapali svoje zemljište i tako ga očisti, kakvih primjera imamo, nego da napravi otkos da to lijepo izgleda, a i da ne predstavlja opasnost - kaže nam. U više od 70 posto slučajeva vatrogasna vozila u BiH starija su od 20, pa i 30 godina. Svijetli primjer zasad je tvrtka iz Živinica u kojoj je povratnik iz Njemačke Suad Bešlić pokrenuo proizvodnju vatrogasnih vozila. Šef proizvodnje u njegovoj tvrtki Muharem Čamdžić kazao je u nedavnoj izjavi da je i ovaj pothvat potvrda kako BiH ima snagu i pametne ljude. - Ja sam bio od Finske do Urugvaja, na čitavoj zemaljskoj kugli. Svugdje sam nalazio Bosanaca i Hercegovaca i uvijek su bili dobri majstori, inženjeri, stručnjaci - kazao je.

Osjećaj srama

Uz to što BiH mora osuvremenjivati svoja vozila, mora i povećavati broj vatrogasaca jer je piromana sve više.

Svojedobno je dr. Vlado Jukić, glasoviti ravnatelj Psihijatrije Vrapče, rođeni Posušanin koji je preminuo 2019., kazao da ih se liječi vrlo teško. - Kada s njima razgovarate, oni najčešće imaju osjećaj srama, žao im je što su namjerno izazvali požar i svi odreda govore “ne znam što mi je bilo da sam to zapalio” - kazao je svojedobno.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?