“Koronazakon”

Pozitivno djelovanje zakona osjetit će 350 tisuća radnika u gospodarstvu

26.04.2020.
u 18:16

Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH tijesnom većinom prihvatio je predloženi Zakon o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica pandemije koronavirusa.

Ostaje vidjeti kako će proći glasovanje u Domu naroda, jer je jasno da dio formalne parlamentarne većine nije spreman podržati zakon bez prihvaćanja njihovih amandmana. Bez glasova zastupnika DF-a “koronazakon” usvojen je u Zastupničkom domu s minimalnom većinom, piše Večernji list BiH. 

Neodrživa rješenja

Vlada je očito morala odbiti sve amandmane, pa i one DF-a, jer se time narušavao cijeli zakon, čija će provedba ionako biti teška i zahtjevna. Većina osporenih amandmana zastupničkih klubova predviđala je dodatne olakšice i sredstva za gospodarstvo. Međutim, ta rješenja, prema izračunima Vlade, bila su neodrživa i ugrožavala su provedbu cijelog zakona. Za očekivati je da Vlada ima isti stav i prema amandmanima koji će biti uloženi u Domu naroda. A tamo stranke koje su podržale zakon u Zastupničkom domu imaju 25 od potrebnih 30 ruku. Preostalih pet morat će tražiti u oporbi.

- Zahvaljujući ovome zakonu, aktivirat ćemo potencijal od oko milijardu maraka za podršku gospodarstvu. Samo kroz stabilizacijski fond ubrizgat ćemo u realni sektor i socijalne fondove oko 500 milijuna KM. Kroz jamstveni fond, u koji smo položili 100 milijuna, aktivirat ćemo kreditni potencijal za ekonomiju koji će sezati do 500 milijuna. Zahvaljujući ovom zakonu, učinili smo da mirovine i invalidnine budu zacementirane. Nema nikakvih smanjenja.

Svim radnicima svih ugroženih tvrtki platit ćemo doprinose, osigurati zdravstveno i neprekinut radni staž. To znači da oko 350.000 radnika realnog sektora može računati na izravnu i konkretnu financijsku podršku Federacije. A svi koji ostanu bez posla neće ostati bez primanja, imat će mjesečnu naknadu preko zavoda za zapošljavanje - kazao je premijer Fadil Novalić zahvaljujući zastupnicima što su podržali predloženi zakon. Ovim zakonom Federacija je, dodaje Novalić, preuzela najveći dio tereta krize i tako treba biti.

Udar na ekonomiju

- Na nama je najveća odgovornost. Ali računamo svakako da će i županije priteći ugroženom gospodarstvu upomoć, jednako kao i općine i gradovi. Osim 200 milijuna za županije od MMF-a, rebalansom je dano i 30 milijuna KM gradovima i općinama, a zakonom smo im oslobodili i kumulirana sredstva od civilne zaštite, atomskih skloništa i prenamjene poljoprivrednog zemljišta, što su ogromni resursi. Kao što sam i od početka govorio, situacija je najteža od rata. Ne želim pričati bajke ni davati lažne nade, udar na ekonomiju bit će brutalan i to se već osjeti. Mnogo je otpuštanja. Ali, zahvaljujući ovome zakonu, spasit ćemo mnogo toga, napravit ćemo branu negativnim trendovima, ublažit ćemo štetu koju ne možemo zaobići, koju ni mnogo veće i bogatije države ne mogu. Uz odgovornu politiku, možemo u konačnici namiriti sve neminovne gubitke”, poručio je Novalić.

A da je potrebna što brža primjena zakona, pokazuju podaci s tržišta rada. Po jučer objavljenim podacima Porezne uprave FBiH, ukupan broj zaposlenih u Federaciji BiH na dan 21. travnja po prebivalištu osiguranika iznosi 510.730, dok po sjedištu poslodavca ukupan broj je 511.033. Podaci od 17. travnja govorili su kako je broj zaposlenih po prebivalištu osiguranika 511.892, dok je po sjedištu poslodavca 512.205. Iako ove podatke treba uzimati s rezervom, ispada da se za samo četiri dana broj zaposlenih u Federaciji BiH po mjestu prebivališta smanjio za 1162 radnika.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije