Grude slave Dan Općine, ZHŽ-a, HZ HB, rođendan A.B. Šimića...

Brojni uglednici ovih dana pohode općinu Grude

grude
Foto: Boboska.info
1/6
18.11.2014.
u 09:20

Na sastanku gospodarstvenika povodom Dana općine Grude zaključeno je kako je ostvaren rast, a tvrtka Violeta osvojila je i mađarsko tržište... Održano je i predstavljanje knjige "Grudski žrtvoslov", a upriličena je i svečana sjednica Općinskog vijeća

Svečano je ovih dana u Grudama gdje se obilježavaju Dan općine Grude, Dan utemeljenja Hrvatske zajednice Herceg Bosne, Dan ZHŽ-a i rođenje jednog od najvećih pjesnika koji potječe s područja ove općine Antuna Branka Šimića. Tim povodima predstavljena je knjiga “Grudski žrtvoslov II. svjetskog rata i poraća” autora Ljube Leke i Vlade Boguta koji su vrijedno gotovo dva desetljeća istraživali tragediju II. svjetskog rata i poraća, od Bleiburga do progona hrvatskih obitelji od komunističkih vlasti.

Foto: Boboska.info

Ljubo Leko je zahvalio svima koji su pomogli u nastanku knjige ispričavši iskustva koja su ga ponukala na istraživanje zločine nad Hrvatima. Vlado Bogut pozdravio je preživjele sudionike Križnog puta istaknuvši susret s “Crnom kartom” i potvrdom smrti strica Petra Boguta kao motiv da počne istraživati komunističke zločine. Uz autore, o stradavanju Hrvata u vremenu komunizma i vrijednosti ove knjige govorili su i fra Ante Marić i dr. Ivo Lučić. Slušali su ih i preživjeli na Križnom putu u Bleibrugu koji su od načelnika Ljube Grizelja i predsjednika Vijeća Draženka Vranješa na dar dobili žrtvoslove.

Susret s poduzetnicima

Drugog dana rukovodstvo općine Grude sastalo se s poduzetnicima ove općine. Načelnik Ljubo Grizelj kazao je kako je u godinama opće krize grudsko gospodarstvo ostvarilo rast. Istaknuo je da su Grude iznadprosječne u državi po broju zaposlenih. Kazao je kako općina čini sve kako bi tvrtke mogle još više raditi i zapošljavati. Čelni čovjek tvrtke “Violeta” Petar Ćorluka kazao je da je dobro što se ljudi druže i razmjenjuju iskustva. - Grudsko gospodarstvo je u usponu, “Violeta” ima rast izvoza, a sjajan uspjeh postižemo na mađarskom tržištu i povratne informacije su izvanredne - naglasio je Ćorluka istaknuvši i skorašnju novu tvornicu koja će donijeti i nova zaposlenja.

Znanje kao temelj razvoja

U Grudama je s grudskim gospodarstvenicima boravio i ugledni ekonomist i bivši hrvatski ministar Ljubo Jurčić. - Okupljanje gospodarstvenika samo po sebi izgrađuje znanje, a ono je temelj razvoja i zato mi je drago da se u mom kraju počelo raditi na ovaj način - kazao je Jurčić. S njim u društvu bio je i saborski zastupnik u RH Goran Marić.

Foto: Boboska.info

Na svečanoj sjednici u Grudama dodijeljeno je priznanje za počasnu građanku općine Grude Julenne Bušić, a dodijeljena je i nagrada Srednjoj školi Antuna Branka Šimića Grude.

Foto: Boboska.info
Julienne Bušić počasna je građanka Gruda (FOTO:Boboska.info)

Od uglednih gostiju, uz rukovodstvo općine, nazočne je pozdravio i generalni konzul RH u Mostaru Velimir Pleša kao i predsjednik Vlade Zapadnohercegovačke županije Zdenko Ćosić. Također su braniteljske udruge te općinska i županijska vodstva položili vijence pored spomenika poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije