Bombe, puške

Poznati talijanski novinar u Mostaru i Sarajevu kupio oružje i sve to prevezao u EU

04.10.2016.
u 09:00

Luigi Pelazza, novinar popularne talijanske emisije Le Iene (Hijene), uradio je intrigantnu videoreportažu o kupnji ilegalnog oružja u Bosni i Hercegovini, koja je prikazana u programu Italia 1.

Novinarski prilog pod nazivom “Gdje ISIL kupuje oružje za napad na Europu” izazvao je buru rasprava na talijanskim društvenim mrežama, a nemali broj osoba izrazio je sumnju u prilog koji u negativnom kontekstu prikazuje Bosnu i Hercegovinu kroz priču koju čujemo dok talijanski novinar putuje diljem države, prenosi bljesak. info.

Negativni kontekst

Na početku reportaže koja traje skoro 19 minuta, Pelazza je otputovao u Sarajevo kako bi pokazao lakoću kojom potencijalni teroristi ISIL-a mogu nabaviti oružje i prebaciti ga u Europu.

Na snimkama skrivene kamere snimao je susret sa svojom “vezom” u Bosni i Hercegovini koja ga je povezala s prodavačima oružja u raznim dijelovima BiH.

Njegova veza iz Bosne i Hercegovine ugostila ga je u svojoj kući, gdje mu je ispričala o svojoj kriminalnoj prošlosti u Italiji, sadašnjem životu u Sarajevu i o tome kako su navodno nedavno prokrijumčarili 500 automatskih pušaka AK-47 u Nizozemsku.

Ovaj novinarov domaćin pohvalio se kako njegove puške postižu cijenu od 2 kilograma kokaina po komadu, što su mnogi u komentarima ismijali, kao i većinu viđenog u prilogu.

Oko 15. minute priloga može se vidjeti kako novinar kupuje staru vojnu pušku od nepoznatih osoba negdje sjeverno od Mostara.

Njezinu preciznost isprobao je na lokaciji 15 kilometara sjeverno od Mostara izvan naselja Vojno pored Neretve.

Pušku je prije toga platio 75 eura od obitelji kojoj je, kao i svim svojim sugovornicima, sakrio lice.

Puška iz Vojna

Osim ove puške Pelazza je probao strojnice, automatsku pušku AK-47, ručne granate, pištolj … a neke od njih je i kupio.

Na kraju mu je ovaj “domaćin” objasnio kako prokrijumčariti oružje u automobilu, na koje granične prijelaze treba ići i kakav miris koristiti kojim može zavarati pse da ne otkriju barut.

Novinar se navodno uputio prema granici Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske kod Slavonskoga Broda, odakle je autocestom krenuo prema Sloveniji i ušao Trst.

Popularna talijanska emisija Le Iene koju između ostalih vodi Ilary Blasi emitira se na Berlusconijevom kanalu Italia 1.

Ovo izdanje emisije Hijena pogledalo je do trenutka pisanja teksta čak 22 milijuna gledatelja.

Na Facebooku je Pelazzov prilog o kupnji oružja u Bosni i Hercegovini veliki broj gledatelja sarkastično komentirao i podsmjehivao se na račun novinara kao i svega što je prikazano u njegovu prilogu. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?