ZNAO JE

Praljak mi je rekao: Neće suditi samo Srbima, Haag će nas sve sj...!

Igor Kralj/Pixsell
30.11.2017.
u 07:42

Ivica Radoš, autor knjige "Tuđman izbliza" opisao je što mu je Praljak rekao prije odlaska u Haag.

Osuđena hrvatska šestorka, Prlić i ostali, dragovoljno je otišla u Haag, što je dokaz da su ondje išli u dobroj vjeri. 

Međutim, kao „najtanja karika“, osuđeni su. Tuđman je podržao stvaranje Haaškog tribunala, vjerojatno zbog političkog trenutka jer su Srbi već bili okupirali trećinu RH i dvije trećine BiH. HV do stvaranja Suda nije vodila napadačke ni oslobodilačke akcije, a HVO nije bio u sukobu s muslimanskim postrojbama. 

Međutim, nakon potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma na udaru su se najprije našli bosanskohercegovači Hrvati. General Praljak, prije odlaska u Haag, kao da je predvidio što će se dogoditi.

„Osnovna ideja je bila da će Amerikanci suditi Srbima u Haagu, no ja sam rekao: – Neće suditi samo Srbima, Haag će sve nas sj....! Prije svega, važna je razlika između ratnog zločina i zločina u ratu. – O tome sam pričao s Gojkom Šuškom.   

Kako sam bio zapovjednik HVO-a, Šušak me molio da razgovaram s Nobilom (odvjetnikom, nap.a.). Odem k Nobilu, kažem mu da sam bio od samoga početka dolje, da sam bio u središnjoj Bosni i da sam značajna figura toga rata u vojnom pogledu, a mene čovjek koji počinje braniti Blaškića ispituje samo 20 minuta, od čega me 10 minuta uopće nije slušao. Računao sam da će me ispitivati četiri-pet dana“, rekao je general Praljak prije odlaska u Haag autoru ovoga članka za knjigu „Tuđman izbliza“.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?