Analiza - raskol ili okupljanje

Pravaši na raskrižju - jesu li ‘spremni’ za rad unutar HNS-a BiH ili pak za novu bošnjačku alijansu Sarajeva

10.10.2017.
u 12:00

Ususret svakih izbora osnivaju se političke stranke, pokreću razni savezi, šalju obećanja i najavljuju zaokreti. I nije uzalud ni stara izreka još iz vremena početaka demokratskoga organiziranja da je kod Hrvata takav običaj po kojemu su trojica u stanju osnovati čak pet političkih stranaka, piše Večernji list BiH. To prokletstvo gotovo cijelo vrijeme od obnove ideje prati pravašku političku scenu, kako u Hrvatskoj tako i u Bosni i Hercegovini. Nakon okončanja rata stranka HSP BiH, koja se u ratu vojno vezivala uz Hrvatske obrambene snage (HOS), koje su ujedinjene s HVO-om nakon brutalne likvidacije njihova čelništva, ponovno je oživjela.

Odnos snaga

No, nedugo nakon toga, zbog različitih sukoba, osobne prirode ili pak procjene vodstava kako je važno pozicionirati se nakon izbora unatoč narodnome legitimitetu, došlo je do toga da danas postoji više pravaških stranaka, zbog čega je u značajnoj mjeri oslabljena pravaška opcija, piše Večernji list BiH. Unatoč različitim udarima, HSP BiH, kojemu je na čelu Stanko Primorac Ćane, koji je i jedan od ratnih heroja te zapovjednika HOS-a, predstavlja najsnažniju pravašku stranku. Naime, HSP BiH je danas stranka koja ima zastupnike na općinskoj, županijskoj i entitetskoj razini, po čemu je treća politička opcija kod Hrvata, odmah nakon HDZ-a BiH i HDZ-a 1990. Naime, HSP BiH ima 21 općinskog vijećnika, od općina Posavske županije, preko središnje Bosne, Hercegbosanske i Zapadnohercegovačke, do Hercegovačko-neretvanske županije. Ova stranka ima, što samostalno ili pak u koalicijama s drugim strankama, još petoricu zastupnika u županijskim skupštinama.

Uz to, HSP BiH ima i dva entitetska zastupnika, jednoga u Narodnoj skupštini Republike Srpske, a drugoga i u Vijeću naroda RS-a. Druga po broju izabranih predstavnika je HSP dr. Ante Starčević koja ima jednoga gradskog vijećnika te još jednoga županijskog zastupnika.

Hrvatska čista stranka prava također ima jednoga vijećnika, jednako kao i HSP pravaši te nedavno osnovani HSP čiji je jedan vijećnik napustio dres HSP-a BiH i utemeljio stranku za koju pečat od ranije drži pomalo zaboravljeni Zdravko Hrstić. Ususret sljedećim općim izborima pravaške se stranke, kao i cijeli hrvatski korpus, nalaze pred raskrižjem - podjele i zajedništva. S druge pak strane, sljedeći izbori mogli bi biti i borba za očuvanje pravaške ideje u Bosni i Hercegovini. Nakon određenih lutanja, vodstvo HSP-a BiH pozicioniralo se uz Hrvatski narodni sabor, ali s jasnom distinkcijom od pokušaja da se kroz tu instituciju provede potpuna asimilacija pravaške ideje.

Puleni Sarajeva

S druge pak strane, novoosnovani HSP, za kojega značajan dio javnosti i ne razlikuje o kojoj se pravaškoj stranci radi zbog velike sličnosti u nazivu, protiv je zajedničkog nastupa i funkcioniranja HNS-a protiv kojega su, uostalom, i gotovo sve stranke političko-bošnjačkog Sarajeva koje već dulje vremena rade na stvaranju novih alijansi čiji je glavni cilj eliminirati legitimne hrvatske političke predstavnike u vlasti. Zbog toga će sljedeći izbori biti i test pravaške odgovornosti - jesu li “spremni” za HNS ili pak za bošnjačku alijansu. 

Ključne riječi

Komentara 1

RE
renger
13:00 10.10.2017.

Zapadna hercegovina mikroregija di se prica ikavicom. Od capljine do planine malovan prije kupresa. Mozemo slobodno reci livno - citluk - capljina prostor koji ni alija ne zeli.. treba se vise posvetit povezivanju te hrvatske zupanije.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije