nebriga za spomenik kulture i povijesti

Pravoslavno groblje Pašinovac nestaje, kosti padaju u provaliju

'krulj'
Foto: ''
19.01.2015.
u 09:44

Stari grobovi, osim što su vječna počivališta mrtvih, predstavljaju i neprocjenjivo povjesno blago BiH. Jedno od takvih je pravoslavno groblje Pašinovac na Bjelušinama koje se nalazi u blizini stare pravoslavne Crkve rođenja Bogorodičina. Nažalost, ovo mjesto polako nestaje.Naime, tlo ispod starog pravoslavnog groblja Pašinovac je zahvatilo klizište i počelo je da se urušava. Tri reda grobova koji su se nalazili tu stoljećima nestala su u propadanju tla.Ovo groblje je nacionalni spomenik BiH, a do problema je došlo zbog sječe čempresa koji su svojim korijenjem držali tlo.Prije rata su po groblju bili zasađeni čempresi naziva Kiparis. Pored vitkog izgleda, sađeni su zbog specifičnog načina rasta korijenja koje ide u dubinu, čime ne ugrožava grobišta i ne podiže grobno mjesto. Za vrijeme zadnjeg rata čemprese je posjeklo lokalno stanovništvo radi ogrijeva. Uz ivice groblja jasno su vidljivi panjevi i ostaci korijenja nekadašnjih borova koji su služili kao zaštita od rasipanja tla. Nekontrolirana sječa čempresa koji su rasli oko groblja, a čiji su korijeni štitili tlo od daljeg urušavanja pojačala je eroziju zemljišta i dolazi do postepenog nestajanja groblja.Prilikom posjeta novinara klix.ba portala ovom mjestu zajedno sa mostarskim parohom Radivojem Kruljom naišli su na ostatke ljudskih kostiju iz grobova koji se zbog klizišta i pomjeranja tla mogu pronaći u provaliji dubokoj dvadesetak metara. Ostatke ljudskih kostiju skupljeni su sa namjerom da ih se preda pogrebnom društvu Srpske pravoslavne Crkve. “Kosti koje smo pronašli će biti dostojanstveno sahranjene u zajedničku grobnicu”, kazao je Krulj. Svećenik naglašava kako krivce ne treba tražiti u lokalnom stanovništvu koje je u ratu bilo prisiljeno sjeći šumu kako bi imalo drva za ogrijev. Ipak, podvukao je, u sadašnjem stanju se treba učiniti sve kako bi se neutralizirala šteta koja je već prouzrokovana i što je još bitnije, ona koja tek može uslijediti. Usljed prošlogodišnjih velikih kiša se urušio i potporni zid uz cestu koja prolazi uz Staru pravoslavnu Crkvu. Domicilno stanovništvo očito i nije svjesno potencijalne opasnosti od stvaranja većeg klizišta. Krulj smatra da je to razlog više da nadležne službe reagiraju.“Poslat ćemo hitan alarm nadležnima kako bi se uradila stručna studija stanja zemljišta oko crkve i groblja”, kazao je Krulj.
“Potrebno je uraditi znanstveni studij koji će pokazati uzroke ovakvog stanja. Iz onoga što kaže struka znat ćemo što se mora i treba napraviti kako bi se spriječilo daljnje propadanje”, kazao je Krulj. Staro pravoslavno groblje Pašinovac datira iz 16. i 17. stoljeća i zaštićeni je spomenik kulture. Lokalitet na kojem se nalazi spada u nultu zonu zaštićenih UNESCO-vih spomenika. Ovo je najstarije pravoslavno groblje gdje ima nadgrobnih spomenika odnosno krstača iz 15. vijeka kad je i sam Mostar nastajao.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?