naknada štete

Pravosnažno oslobođeni Radoman Fundup tužio BiH, traži 41.500 KM

sud bih
05.10.2017.
u 17:35

Pravosnažno oslobođen optužbi za ratne zločine počinjene na području Foče 1992. godine Radoman Fundup, tužio je Bosnu i Hercegovinu za naknadu štete nastale tijekom sudskog procesa i boravka u pritvoru.

U tužbenom zahtjevu koji je Fundupov odvjetnik Milenko Vojo Radović, predao Sudu Bosne i Hercegovine na pripremnom ročištu, naveden je zahtjev za isplatu 41.500 KM, prenosi BIRN-Justice Report. 

Radović je sudu kao materijalne dokaze predao nekoliko dokumenata koji ukazuju na gubitak primanja i plaća tijekom njegovog boravka u pritvoru, te zatražio vještačenje financijskih primanja Fundupa, od vještaka ekonomske struke, kao i vještačenje na osnovu duševne boli.

Zamjenik državnog pravobranitelja Zoran Knežević, osporio je visinu tužbenog zahtjeva, navodeći da je država imala legitimitet da pravno sprovede postupak i pokušaj dokazivanja krivnje u zakonskom postupku, te da Fundupu u skladu sa zakonom i odredi pritvor.

- Protivimo se i vještačenju vještaka ekonomske struke jer nema dokaza o primanjima tužitelja. Također, protivimo se i vještačenju vještaka medicinske struke za nanošenje duševne boli tužitelju, zbog kako je naveo, novinskih natpisa. Tužena BiH nije i ne može biti odgovorna za to - kazao je Knežević.

Sud BiH je u prosincu prošle godine oslobodio Fundupa, nekadašnjeg pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS), optužbi za ubojstva i zlostavljanje civila u Foči 1992..

Žalbeno vijeće je u trnju avove godine odbilo kao neosnovanu žalbu Tužiteljstva BiH kojom je traženo da se ukine oslobađajuća presuda i obnovi postupak.

Naredno ročište zakazano je za 4. prosinca. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije