DOM NARODA BIH

Pred izaslanicima dvije izmjene Zakona o plaćama i naknadama

24.11.2020.
u 07:44

Izaslanici Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine trebali bi na sjednici koja je zakazana za danas, 24. studenoga, po hitnom zakonodavnom postupku razmatrati ukidanje jubilarne naknade za izabrane i imenovane bh. dužnosnike.

Kako je obrazložio izaslanik iz Kluba Bošnjaka Denis Bećirović (SDP) koji je predložio takvu dopunu Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, pravo izabranih i imenovanih dužnosnika na ovakvu vrstu novčane naknade predstavlja potpunu neosjetljivost na tešku društvenu i ekonomsku situaciju te se upravo radi ublažavanja socijalne realnosti i predlaže takva izmjena.

Drugačiju izmjenu Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH predložio je Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH, ali je Ustavnopravno povjerenstvo Doma naroda ocijenilo da ona nije u skladu s Ustavom te će se o takvom negativnom mišljenju Povjerenstva izaslanici danas i izjašnjavati.

Ta izmjene zakonskog rješenja koje regulira plaće i naknade u bh. institucijama odnosila se na produženje radnopravnog statusa izabranih osoba i dužnosnika.

Trebale bi biti razmatrane i izmjene Zakona o plaćama i drugim naknadama u sudskim i tužiteljskim institucijama na razini Bosne i Hercegovine te dopune Zakona o sudskim taksama u postupku pred Sudom Bosne i Hercegovine.

Pred izaslanicima  su i materijali Upravnog odbora BHRT-a i to Izvještaj o financijskom poslovanju BHRT-a za 2019. godinu koji nije prihvatilo Povjerenstvo za financije i proračun kao i Programski planovi i Financijski plan BHRT-a za 2020. godinu koji je Povjerenstvo primilo k znanju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?