Škole uvode nova zanimanja kako bi odgovorile na potrebe tržišta rada

Pred osnovcima bi se mogla naći zanimanja moler, keramičar - kamenorezac...

moler, krečiti
Ilustracija
02.03.2024.
u 09:42

"Potreban pekar za rad u noćnoj smjeni, plaća 3000 KM"; "Potreban kuhar za rad u restoranu, plaćeni topli obrok i smještaj. Plaća 3000 KM uz dodatak tijekom ljetne sezone"... Ovakvih je oglasa na društvenim mrežama sve više. Pojedine prijevozničke tvrtke su budućim radnicima omogućile i polaganje vozačkog ispita te tako pokušale osigurati radnu snagu. No, unatoč naporima poslodavaca da zaposleniku ponude najbolje što mogu, radnika i dalje nema, zbog čega su brojni primorani uvoziti radnu snagu.

Potrebe tržišta

Kako bi se bar na neki način odgovorilo na potrebe tržišta rada, mali maturanti u Republici Srpskoj će prilikom izbora zanimanja na raspolaganju imati i nekoliko novih smjerova ako Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske usvoji prijedloge koje su mu srednje škole dostavile, kazali su za Nezavisne novine ravnatelji obrazovnih ustanova. Tako bi se pred svršenim osnovcima mogla naći zanimanja: monter suhe gradnje - moler i keramičar - kamenorezac, kuhar, konobar, ali i poslovno-pravni tehničar. Ljuban Bajić, predsjednik Aktiva ravnatelja srednjih škola banjolučke regije i ravnatelj Građevinske škole, ističe za Nezavisne novine da su, u suradnji s Gospodarskom komorom i Unijom poslodavaca za iduću školsku godinu predložili nekoliko deficitarnih zanimanja. - Mi smo kao Građevinska škola predložili zanimanje monter suhe gradnje - moler i keramičar - kamenorezac. To bi bila kombinirana zanimanja - kazao je Bajić. Dodao je da u ta dva razreda planiraju upisati po 12 učenika jer, kako kaže, ovaj kadar je itekako potreban tržištu rada. Ističe da učenicima nakon završenog školovanja ova zanimanja pružaju mogućnost bržeg zaposlenja. - Ovaj posao dobro je plaćen, poslodavcima je uvijek potreban radnik s ovim zanimanjem, ali postoji i mogućnost da samostalno rade - kaže Bajić. Da su nova zanimanja potrebna našem tržištu, smatra i Bojan Bakal, ravnatelj Poljoprivredne škole u Banjoj Luci, koji je kazao da su trenutačno u procesu dobivanja određenih suglasnosti da u ponudi imaju smjerove tehničar nutricionist i fitofarmaceutski tehničar. - Nadamo se da ćemo uspjeti dobiti potrebne suglasnosti, tako da bismo mogli imati nova zanimanja - kazao je Bakal za Nezavisne. Iz Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske kazali su da oni trenutačno razmatraju pristigle planove upisa koje su srednje škole dostavile, kao i zahtjeve za uvođenje novih zanimanja. - Do kraja ožujka ove godine, u skladu sa zakonom, donijet ćemo pravilnik o planu upisa učenika u prvi razred srednjih škola u školskoj 2024./25. godini, kojim će se utvrditi broj učenika, odjela, smjerova u gimnazijama, struka i zanimanja u stručnim i tehničkim školama - kazali su iz ovog ministarstva. Iz nadležnog ministarstva kazali su kako su u ovoj školskoj godini, u skladu sa zahtjevima gospodarstva, nova zanimanja tehničar za robotiku i CNC operater ona koja se provode kao ogled u trima školama u RS-u.

Tražena zanimanja

Kada je pak riječ o zanimanjima koja će se tražiti u ovoj godini, istraživanje tržišta rada 2023./2024., koje na godišnjoj razini provode Federalni zavod za zapošljavanje i županijske službe za zapošljavanje, pokazalo je kako je, od ukupno 1248 anketiranih, 781 poslodavac (63 posto) iskazao potrebu za zapošljavanjem 4760 novih radnika u 2024., uglavnom zbog očekivanog povećanja obujma poslovanja, što je za 15 posto manje u odnosu na prošlogodišnje istraživanje i upućuje na to da se procjenjuje usporavanje u novom zapošljavanju u idućoj godini. Najveće procijenjene potrebe za novim zapošljavanjem u ovoj godini iskazane su za zanimanja u prerađivačkoj industriji (42 posto), zatim trgovini (17 posto), građevinarstvu (13 posto) i ugostiteljstvu (11 posto).

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?