PREDIZBORNO VRIJEME

Pred zastupnicima bilo čak pet prijedloga za smanjenje plaća

Parlament
16.04.2014.
u 08:55

Zasjedanje Zastupničkog doma uglavnom proteklo u uzajamnim optužbama među strankama i obaranju skoro svih zakonskih prijedloga

Predizborna kampanja uveliko utječe na rad Parlamentarne skupštine BiH pa je i jučerašnje zasjedanje Zastupničkog doma uglavnom proteklo u uzajamnim optužbama i obaranju zakonskih prijedloga koje predlažu druge stranke, odnosno zastupnički klubovi. Tako je bilo s prijedlogom okvirnog zakona o ograničenjima u raspolaganju javnim sredstvima u BiH, koji je predložio zastupnik HDZ-a BiH Niko Lozančić. Predloženi dokument predviđa ograničeno raspolaganje proračunskim novcem u svim institucijama vlasti na svim razinama u BiH, uvodi restrikciju i u sudsku vlast, u javna poduzeća, ustanove i izvanproračunske fondove zbog smanjenja javne potrošnje dajući doprinos mjerama štednje. Također bi se ovim zakonom ograničila i primanja dužnosnika.

No, zastupnici iz RS-a su odmah odbacili ovakav prijedlog, jer on, kako tvrde, zadire u entitetske nadležnosti. Sličan tijek je imala u rasprava zastupnika o drugom HDZ-ovom prijedlogu koji se odnosi na okvirni zakon o olakšicama za zapošljavanje mladih osoba u BiH. Primjenom ovog zakona značajno bi se pospješio proces zapošljavanja, osobito mladih osoba, povećala ukupna gospodarska aktivnost, te značajno smanjio broj osoba koje rade na crno, smatraju u HDZ-u. Međutim, zastupnici iz RS-a smatraju da i ovaj zakon zadire u nadležnosti entiteta. S druge strane, SDA i SBiH najavili su potporu ovom prijedlogu koji potiče zapošljavanje mladih, dok se SDP usprotivio zbog navodne brige za one koji već rade.

- Nije jasno rečeno dokad će država sufinancirati ove radnike. Također, koliko će ljudi izgubiti posao zbog ovog modela. Poslodavci sada mogu otpustiti već zaposlene radnike jer će ove nove dobiti besplatno - kazao je Anto Domazet (SDP). Nešto veći stupanj suglasnosti zastupnici su pokazali o prijedlogu Vijeća ministara za uvođenje specifične trošarine za rezane duhane, odnosno cigare i cigarilose. Ovim prijedlogom nastoji se zaustaviti trend pada prihoda od trošarina na duhanske prerađevine, suzbiti nelegalno tržište te harmonizirati trošarine na različite duhanske proizvode. Zastupnici su razmatrali čak pet prijedloga i inicijativa koji se odnose na smanjenje plaća u tijelima vlasti, a jedan od njih je i prijedlog zakona o utvrđivanju visine plaće zaposlenih u institucijama BiH koje je predložio zastupnik SNSD-a Milorad Živković. Njime se ograničavaju plaće članova Predsjedništva BiH, Vijeća ministara i Parlamentarne skupštine BiH. Najveću plaću bi imali članovi Predsjedništva, i to 3,3 prosječne isplaćene u državi.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?