Predsjedništvo BiH

Predaja zahtjeva za članstvo u EU u fokusu svih razgovora

EU
07.12.2015.
u 07:00

U srijedu Čović, Ivanić i Izetbegović u Bruxellesu, nakon toga idu u Tursku U Bruxellesu razgovori s Mogherini, Hahnom, Dualom... BiH napravila napredak u ispunjenju uvjeta na putu prema EU

Podnošenje zahtjeva za članstvo BiH u Europskoj uniji bit će, doznajemo, glavna tema razgovora predsjedatelja Predsjedništva BiH Dragana Čovića i dvojice članova Predsjedništva BiH, Mladena Ivanića i Bakira Izetbegovića, s Federicom Mogherini, visokom predstavnicom EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku, te potpredsjednicom Europske komisije, i europskim povjerenikom za proširenje Johannesom Hahnom u srijedu u Bruxellesu, piše Večernji list BiH.

Sastanci u EU i Turskoj

Članovi Predsjedništva će osim ovog susreta imati i sastanak s predsjednikom Europske pučke stranke Josephom Daulom s kojim će razgovarati o suradnji stranaka, europskom putu BiH. Predsjedatelj Čović je nedavno na sastanku s Mogherini podsjetio na napredak koji je BiH napravila u smislu ispunjenja uvjeta za sljedeći važan korak na putu prema EU. Istaknuo je kako sve institucije na svim razinama vlasti u BiH intenzivno rade na integracijskim obvezama, posebice onima koje su definirane zaključcima Vijeća za vanjske poslove EU. Iskazao je zadovoljstvo nedavno objavljenim izvješćem o napretku BiH za 2015., u kojem su vidljivi rezultati dosadašnjeg rada na procesu europskih integracija BiH. Kazao je kako je pozitivno izvješće o napretku dodatno motiviralo domaće vlasti za nastavak ispunjenja preostalih obveza. S tim u vezi Čović je napomenuo kako su trenutačni prioriteti daljnja smislena provedba Reformske agende uz funkcionalan mehanizam koordinacije te adaptacija SSP-a. BiH želi i ima za cilj što prije predati zahtjev za članstvo u EU. Predsjedništvo BiH je na prošloj sjednici zadužilo Vijeće ministara BiH da za iduću sjednicu dostavi izvješće o spremnosti BiH za podnošenje zahtjeva za članstvo u EU. Sve pripreme za ovaj važan korak se privode kraju. Predsjedništvo BiH nakon sastanaka u središtu Europske unije putuje u Tursku u uzvratni posjet.

Konsenzus i reforme

Sva tri člana Predsjedništva BiH u četvrtak i petak boravit će u Turskoj, u Ankari i Istanbulu. Sastat će se s predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoğanom, premijerom Ahmetom Davutoğluom, predstavnicima Parlamenta... Nakon sastanaka državnoga vrha koji će se voditi ovoga tjedna u Bruxellesu predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić predvodit će izaslanstvo BiH na prvom sastanku Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje koji će biti održan u Bruxellesu u petak. Na sastanku će se, između ostalog, razgovarati o pretpristupnoj strategiji u svjetlu Izvješća Europske komisije o BiH za 2015.. Intenzivne vanjskopolitčke aktivnosti koje se vode izvan BiH kao i unutarnji dogovor te postizanje konsenzusa oko provođenja nužnih reformi otvorile su put napretka. *

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?