Čitluk

Predavanja o profesionalnom usmjeravanju i izboru zanimanja

22.04.2016.
u 09:00

Odgovarajući na pitanje učenika koja su zanimanja danas najtraženija, predavači su preporučili kako su to građevinskog tehničara, medicinskog tehničara, programera, kuhara i konobara

U organizaciji Zavoda za zapošljavanje HNŽ, za učenike završnih razreda osnovnih škola u Čitluku, Čerinu i Bijakovićima, te završnih razreda čitlučke srednje škole, koje uskoro očekuje značajna odluka o izboru zanimanja za nastavak školovanja u srednjoj školi ili na fakultetu, ovih su dana počela vrlo korisna predavanja o profesionalnom usmjeravanju učenika na izbor onih zanimanja koja su tražena na tržištu rada.

Stručna predavanja o toj aktualnoj temi, popraćena slajdovima s mnoštvom podataka, učenicima održavaju mr. sc. Šejla Pejzagić, Maja Perić, magistrica psihologije, Nikola Božić, voditelj odjela br. 1 mostarske podružnice Zavoda, i Nikola Ostojić, voditelj čitlučke podružnice Zavoda za zapošljavanje.

U ponedjeljak i utorak ta su predavanja održana učenicima završnih razreda čitlučke i čerinske OŠ, danas, 22. travnja, održat će se za učenike završnih razreda čitlučke Srednje škole, a u petak, 29. travnja, bit će održana učenicima osmih razreda OŠ “Bijakovići”. Predavanja se organiziraju u cilju upoznavanja učenika s činjeničnim stanjem na tržištu rada kako bi im se pomoglo lakše izabrati prava zanimanja koja su potrebna našem tržištu rada, a ne da se školuju za popise Zavoda za zapošljavanje. Da su predavanja čitlučkim i čerinskim osnovcima bila vrlo zanimljiva i korisna, potvrđuju i brojna pitanja učenika.

Odgovarajući na pitanje učenika koja su zanimanja danas najtraženija, predavači su preporučili kako su to građevinskog tehničara, medicinskog tehničara, programera, kuhara i konobara. Na kraju predavanja učenicima su ponuđeni leci te internet-stranica Zavoda za zapošljavanje HNŽ-a na kojoj se mogu potanko upoznati sa svime što im je potrebno kako bi lakše izabrali željeno zanimanje.

Kako bi se izravno upoznali s radom u proizvodnji, ovih su dana učenici OŠ “Čerin” posjetili Gospodarsku zonu Tromeđa gdje su obišli nekoliko tvrtki Eurovip, Rain, Litoglif i Džida. Učenici su se “uživo” upoznali s time kako se odvija proces proizvodnje kave, izrada namještaja, obrada kamena te servisiranje viličara i njihova korištenje. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?