Pravosuđe

Predmete ratnih zločina prebaciti na entitete u BiH

17.04.2017.
u 07:00

U BiH je nužno pristupiti izmjenama strategije za rad na predmetima ratnih zločina, kojima će se omogućiti intenzivnije ustupanje predmeta ratnih zločina tužiteljstvima Republike Srpske, Federacije BiH i Tužiteljstvu Brčko Distrikta, zaključeno je na okruglom stolu “Procesuiranje predmeta ratnih zločina u tužiteljstvima” koji je organiziralo Visoko sudbeno i tužiteljsko vijeće (VSTV) BiH. Kada je u pitanju primjena protokola koji su potpisali Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine i tužiteljstva Srbije, Hrvatske i Crne Gore o suradnji u progonu počinitelja kaznenih djela ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida, istaknuto je kako je prije nego što se nadležnom tužiteljstvu u regiji dostave podaci i dokazi radi razmatranja mogućnosti poduzimanja kaznenog progone u konkretnom predmetu, potrebno pripremiti dovoljan broj dokaza. U jednom od zaključaka upućuje se na nužnost da tužiteljstva u Bosni i Hercegovini uspostave dobru suradnju s tužiteljstvima u regiji s kojima dijele iste predmete te da nakon ustupanja dokaza predmet poprati domaći tužitelj do samog kraja postupka, priopćeno je u petak iz VSTV-a BiH.

“S obzirom na to da je za ustupanje dokaza nužna suglasnost ključnih svjedoka oštećenih, potrebno je uspostaviti odgovarajuću suradnju sa svjedocima te, uz suradnju s Odjelom za podršku svjedocima, pružiti im sve relevantne informacije u vezi s predmetom, koje će ih potaknuti da daju odobrenje za ustupanje dokaza i daljnji rad na predmetu”, stav je sudionika okruglog stola.

Uz konstataciju da su se javili određeni problemi u primjeni instituta međunarodne pravne pomoći u predmetima ratnih zločina s Hrvatskom, zbog čega je tužiteljima u BiH onemogućeno daljnje postupanje u određenom broju ovih predmeta, istaknuto je kako je potrebno inicirati rješavanje ovog problema preko međusobne suradnje tužiteljstava u BiH s tužiteljstvima u regiji te pred nadležnim tijelima izvršne vlasti u BiH.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?