Općina Derventa

Predsjednik Europskog pokreta u BiH prisustvovao otvaranju novog poslovno-proizvodnog postrojenja u Derventi

ppd
05.12.2015.
u 12:39

Predsjednik Europskog pokreta u BiH Predrag Praštalo je u društvu načelnika Općine Derventa Milorada Simića i niza uglednih poduzetnika ovog regiona, prisustvovao otvaranju novog poslovno-proizvodnog postrojenja u Derventi. Spomenko Matić, vlasnik kompanije Derventa AS Tehnik,koja je kćerka austrijske firme ASM Bau, a koji je inače uspješan poslovni čovjek u Beču, zajedno sa načelnikom Simićem u svom rodnom gradu je otvorio proizvodno postrojenje koje će se baviti proizvodnjom i distribucijom prozora kompanije „Roto“ na tržištu BiH.

U obraćanju medijima Matić je istaknuo da je namjera da se u narednom uveća broj trenutno zaposlenih radnika, koji će na domaće tržište isporučivati prozore visoke austrijske tehnologije po povoljnim uvjetima i jednakom kvalitetom sličnih proizvođača,koji su prisutni na našem tržištu.

Načelnik Simić je istakao da upošljavanje makar i jednog radnika u oblasti proizvodnje mnogo znači svakoj lokalnoj zajednici, pa tako i Derventi i njegovoj upravi, koja se maksimalno trudi da pomogne nove investitore u otvaranju novih pogona, a ako ne mogu biti od pomoći,onda je barem imaju obavezu da ne smetaju onima koji su se u teškim vremenima odvažili da uđu u poslovanje.

Praštalo je za medije rekao da su Prnjavor,koji je prije toga posjetio, i Derventa pozitivni primjeri stvaranja povoljne poslovne klime i okruženja, ne samo u RS nego i na nivou BiH i šire,a što su prepoznali i strani investitori, tako da danas Derventa sa 12%,a Prnjavor sa 6% sudjeluju u ukupnom izvozu Republike Srpske.

Prnjavor je pozitivan primjer, čija ekonomija i kompanije imaju gotovo tri puta veći izvoz od uvoza, dok Derventa prednjači u privlačenju stranih investicija i kompanija, tako da trenutno-između ostalih uspješnih poslovnih poduzeća, na području grada djeluje 15 austrijskih i 9 uspješnih firmi.

Ovo je tim značajnije ukoliko se uzme u obzir da je Derventa tokom ratova 1992-95 bila druga općina po obimu uništavanja i razaranja uslijed ratnih dejstava, a danas je pozitivan primjer rada načelnika Simića i njegovih suradnika, kojeg je upravo radi više nego vidljivih rezultata na polju ekonomskog razvoja- Europski pokret u BiH proglasio najboljim načelnikom RS za 2014.godinu, odnosno najboljim načelnikom-menadžerom BiH za 2015.godinu.

Praštalo je na kraju medijima najavio skoro pokretanje „Poslovnog lobija u BiH“, čiji će glavni cilj biti stvaranje bolje poslovne klime i privrednog okruženja u našoj zemlji, a kojeg su upravo općine Derventa i Prnjavor među prvima u BiH prepoznale kao svoj interes i mogućnost u pravcu daljeg razvoja i jačanja poslovanja u svojim sredinama.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije