posjeta

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara posjetio Široki Brijeg

Čavara
17.05.2016.
u 15:07

 Predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Marinko Čavara posjetio je danas Široki Brijeg gdje se susreo s tamošnjim gradonačelnikom Mirom Kraljevićem s kojim je razgovarao o trenutačnome stanju u tome gradu i Federaciji BiH.

- Razlog mog posjeta je da se upoznam kako funkcionira Grad Široki Brijeg, s kojim se problemima susreću dužnosnici u svom radu i kako možemo dalje unaprijediti suradnju Širokoga Brijega s Federacijom BiH - kazao je u izjavi za medije, nakon sastanka, predsjednik FBiH Marinko Čavara, napominjući kako je svrha toga posjeta približiti odluke koje se donose na federalnoj razini potrebama svakoga stanovnika Federacije, pa i jedne uspješne sredine kao što je Grad Široki Brijeg.

 Čavara  je podsjetio kako je kao zastupnik u Parlamentu sudjelovao u donošenju odluke da Široki Brijeg dobije status grada, te ga je  interesiralo kakve su promjene otkada je Široki Brijeg dobio taj  status, odnosno koliko je to utjecalo u pozitivnom smislu na grad i njegove građane.

 Na novinarsko pitanje da komentira tužbu Saveza općina i gradova Federacije  prema Federaciji BiH zbog načina otplate vanjskoga duga,  Čavara je kazao kako bi se trebao donijeti novi zakon o pripadnosti javnih prihoda F BiH, odnosno o pravilnijoj raspodjeli.

- Reforme u fiskalnom i financijskom sektoru su ključ održivosti sustava i ja kao predsjednik FBiH tražit ću od Vlade Federacije BiH da se osigura funkcioniranje i Federacije  i županija i općina i gradova kroz sustav pravednoga financiranja, a ne da se traži način kako jednoj razini omogućiti maksimalne prihode koje one raspodjeljuju po svom nahođenju, a da druge sredine stalno gomilaju deficit kojega se onda ne mogu riješiti.

Gradonačelnik Kraljević je upoznao predsjednika Čavaru s infrastrukturnim projektima u Gradu Širokom Brijegu koji su u tijeku i koji se planiraju, a koji su preduvjet za stvaranje boljih uvjeta za život svakoga pojedinca, ali i za potencijalne investiture, istaknuvši neophodnost pomoći viših razina vlasti.

 - Sustav je u ovoj državi dosta centraliziran i mi na lokalnoj razini jednostavno ovisimo od potpore viših razina vlasti i pomoć nam je potrebna u svakom pogledu kako u smislu stvaranje bolje zakonske regulative tako i u financijskom smislu - kazao je Kraljević.

U sklopu posjeta Širokom Brijegu predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Marinko Čavara posjetio je Franjevački samostan, Dom za djecu s poteškoćama u tjelesnom i/ili psihičkom razvoju „Marija-naša nada“ i tvrtku 'Feal'.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?