sjednica

Predsjedništvo usvojilo prijedloge Bećirovića o jačanju regionalne suradnje i europskih integracija

denis bećirović
21.06.2023.
u 20:17

Na prijedlog člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića, na 6. redovnoj sjednici Predsjedništva BiH, usvojen je zaključak o usvajanju Sporazuma o slobodi kretanja sa osobnim iskaznicama na zapadnom Balkanu, Sporazuma o priznavanju stručnih kvalifikacija doktora medicine, doktora dentalne medicine i arhitekata u kontekstu Srednjoeuropskog sporazuma o slobodnoj trgovini i Sporazuma o priznavanju kvalifikacija visokog obrazovanja na zapadnom Balkanu.

Također, na prijedlog člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića usvojen je zaključak za usvajanje akcionog plana za ispunjavanje 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Europske komisije o Zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Europskoj uniji.

Usvajanje tih prijedloga člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića, na sjednici Predsjedništva BiH, predstavlja doprinos jačanju regionalne suradnje i procesu europskih integracija Bosne i Hercegovine.

- U prijedlogu zaključaka Denisa Bećirovića, između ostalog, piše da će implementacija zaključenih sporazuma u okviru Berlinskog procesa - Sporazuma o slobodi kretanja sa osobnim iskaznicama  na zapadnom Balkanu, Sporazuma o priznavanju stručnih kvalifikacija doktora medicine, doktora dentalne medicine i arhitekata u kontekstu Srednjoeuropskog sporazuma o slobodnoj trgovini i Sporazuma o priznavanju kvalifikacija visokog obrazovanja na zapadnom Balkanu doprinijeti ubrzanju integracije Bosne i Hercegovine i zemalja zapadnog Balkana u Europsku uniju. Predsjedništvo BiH zadužuje Vijeće ministara BiH da, najkasnije u roku od 15 dana od dana usvajanja tog zaključka, usvoji i u daljnju zakonsku proceduru uputi spomenute sporazume - navodi se. 

Kad je riječ o akcijskom planu, Denis Bećirović je predložio da Vijeće ministara BiH najkasnije u roku od 60 dana usvoji akcijski plan za ispunjavanje 14 prioriteta iz Mišljenja Europske komisije o Zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Europskoj uniji i informira Predsjedništvo BiH o konkretnim mjerama poduzetim u cilju realizacije akciojskog plana.

- Izradom i usvajanjem akcijskog plana za ispunjavanje 14 prioriteta iz Mišljenja Europske komisije o Zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Europskoj uniji osigurale bi se pretpostavke za ostvarivanje bržeg napretka u procesu integracije Bosne i Hercegovine u Europsku uniju - priopćeno je Ureda člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?