SKB MOSTAR

Predstavljen najnoviji iskorak u radu Klinike za neurokirurgiju - stigao Loop-X

28.09.2023.
u 20:51

Sveučilišna klinička bolnica (SKB) Mostar predstavila je najnoviji iskorak u radu Klinike za neurokirurgiju te bolnice, a riječ je o nabavi i primjeni najmodernijeg robotičkog uređaja za intraoperacijsko snimanje kralježnice - Loop-X.

Robotika u struci

- Moj cilj i želja je da iz ove bolnice pacijenti odlaze doma, a ne u druge bolnice. U tom smjeru radimo godinama i mislim da smo mnogo toga napravili. U neurokirurgiji smo i tehnološki, a i kadrovski sve zaokružili i zahvaljujući profesoru Josipu Paladinu te njegovim učenicima možemo raditi gotovo sve, ali i u drugim segmentima, kardiokirurgiji, kardiologiji. Bolnicu smo približili jednoj sofisticiranoj kući na visokoj razini u kojoj se radi sve - kazao je ravnatelj SKB-a Mostar Ante Kvesić. Neurokirurg Josip Paladino kazao je kako je neurokirurgija strahovito ovisna o razvoju tehnologije. - Neurokirurgija se bavi vjerojatno najsloženijim organom u ljudskom tijelu - središnjim živčanim sustavom - i zato nam je tehnologija bila jedan od načina kako smo uopće stvarali prilike da se možemo boriti s problemima, bilo da je riječ o bolestima krvnih žila ili tumorskim bolestima. Primjena interoperacijskog mikroskopa pokrenula je lavinu, otvorila nam novi svijet u dostupnosti lijepih, malih detalja u mozgu i lubanjskom prozoru, zatim uvođenje ultrazvučnih uređaja kojima se može otklanjati tumore i slično - kazao je Paladino. Robotika je, dodaje, još jedan prijelomni trenutak u struci. - To su trenuci koji određuju razdoblja koja su pred nama u strateškom smislu. Robotika i primjena takve robotičke tehnologije otvara novi svijet koji se očituje u maksimalnoj preciznosti, egzaktnosti i učinkovitosti kod operacijskog rada u neurokirurgiji. Želio bih naglasiti kako su svi mladi ljudi, stručnjaci koji u tome sudjeluju iz Mostara, Širokog Brijega, gradova oko nas. To je i bila strategija doktora Kvesića da mi koji dolazimo i pomažemo zapravo omogućimo odrastanje ekipe domaćih ljudi koji će ovdje ostati i predstavljati nositelje struke - kazao je dr. Paladino. Istaknuo je kako je SKB Mostar s ovakvom tehnologijom ušao u vrlo uski, ekskluzivni krug ustanova koje uopće imaju mogućnost raditi na toj razini tehnologije. - Strojevi nisu bitni, bitni su ljudi, ali bez strojeva nema iskoraka - naglasio je Paladino.

Korak naprijed za SKB Mostar

Specijalist neurokirurgije u SKB-u Mostar Marko Bošnjak kazao je kako Loop-X predstavlja spoj najnovijih dostignuća u medicinskoj robotici, intraoperacijskom snimanju visoke razlučivosti i optičkoj navigaciji. - Ovaj uređaj omogućuje izvođenje operacija na kralježnici s visokom preciznošću i sigurnošću, a kao takav predstavlja nove standarde u neurokirurškim zahvatima na kralježnici. Mobilni robotički sustavi omogućuju visokokvalitetno 2D i 3D snimanje, a podaci dobiveni ovim snimkama automatski se integriraju u navigacijski sustav pružajući detaljan prikaz anatomije dijela kralježnice koji se operira. To neurokirurzima omogućuje pažljivo planirati zahvat i uz pomoć navedenog sustava sigurno postaviti implantate - kazao je Bošnjak. Dodaje kako su glavni rezultati primjene uređaja Loop-X povećana preciznost pozicioniranja osteosintetskog materijala, smanjen rizik od komplikacija i kraće trajanje operacija. - Osim toga, ovaj uređaj doprinosi smanjenju izloženosti pacijenata i kirurškog osoblja ionizirajućem zračenju. Loop-X značajno će unaprijediti sposobnost pružanja najbolje moguće njege pacijentima s problemima kralježnice - kazao je Bošnjak. Investicija u ovaj mobilni robotički sustav nije samo korak naprijed za SKB Mostar nego i cjelokupnu medicinsku zajednicu u BiH, a i šire jer je ova bolnica trenutačno jedina ustanova u čitavoj regiji koja primjenjuje navedeni uređaj.

 

Komentara 1

LO
lokve
12:19 29.09.2023.

Najviše novca dobija od FBiH za sanaciju dugova pa mogu dugovati koliko hoće i ne bila vodeća: Najveći dužnik među zdravstvenim ustanovama je Sveučilišna klinička bolnica Mostar sa 69.251.771,54 KM, Opća bolnica Konjic sa 12.813.361,30 KM. Zatim, Kantonalna bolnica "Dr. Safet Mujić" Mostar sa dugom od 7.017.108,21, Županijska bolnica "Dr. Fra Mihovil Sučić" iz Livna duguje 6.122.508,60 KM, Javna ustanova Dom zdravlja Konjic 5.589.920,60 KM, Opća bolnica Konjic 5.356.440,38 KM, Dom zdravlja Drvar 3.928.488,71 KM, Dom zdravlja Busovača 2.307.237,80, te Dom zdravlja Livno 1.542.870,99 KM.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?