MOSTAR

Predstavljena knjiga 'Izrael – narod u danu rođen', autora prof. dr. sc. Borisa Havela

09.05.2024.
u 13:03

Filozofski fakultet Sveučilišta u Mostaru je u povodu Dana Europe organizirao predstavljanje knjige "Izrael – narod u danu rođen", autora prof. dr. sc. Borisa Havela.

Riječ je o trodijelnoj ediciji koja se bavi Erec Izraelom, a prvi svezak knjige, koji je predstavljen u Mostaru, odnosi se na razdoblje od Abrahama do Bar Kohbe, oko 2.000 godina prije Krista do 135. poslije Krista kada je Judeja preimenovana u Palestinu, odnosno kada je u njoj prestao postojati svaki trag židovske državnosti. Riječ je o znanstvenom djelu od gotovo tisuću stranica.

Drugi svezak, čije je objavljivanje planirano 2025., posvećen je povijesti Izraela od 135. do 1882. godine, u vrijeme dok je židovski narod u najvećem broju živio izvan svoje zemlje dok je tema treće knjige nastajanje Države Izrael od kraja 19. stoljeća, kad su se Židovi počeli doseljavati u svoju domovinu s nakanom da u njoj obnove državu, do danas.

Prof. dr. sc. Boris Havel je hrvatski politolog, povjesničar i prevoditelj, stručnjak za Bliski istok. Podrijetlom je iz Bosne i Hercegovine. Izvanredni profesor na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, a na Sveučilištu u Mostaru drži predavanja iz kolegija o holokaustu kreiranog na temelju preporuka Međunarodnog saveza za sjećanje na holokaust (IHRA).

Govoreći o nastajanju knjige prof. dr. sc. Havel kazao je kako njezini korijeni djelomice identitetski proizlaze iz hrvatskoga naroda i kršćana.

- Kršćanstvo proistječe iz židovstva jer je judo-kršćanska tradicija odrednica hrvatskog i kršćanskog identiteta i zato je dobro poznavati povijest židovskoga naroda, kako je nastao i zašto se naziva izabranim narodom te kako je Crkva nastala iz židovskih korijena - kazao je profesor Havel.

Rektor Sveučilišta u Mostaru prof. dr. sc. Zoran Tomić istaknuo je kako je povijest Izraela važna povijesna, religijska, kulturološka i politološka tema.

- Izrael se nalazi u temeljima današnje europske civilizacije te je njegovo razumijevanje u svim aspektima njegove pojavnosti nezaobilazno. Nažalost, postoje glasovi koji to ne razumiju i idu putem antisemitizma, a to je onaj isti put koji smo vidjeli 30-ih i 40-ih godina prošlog stoljeća, a koji danas poput aveti izlazi na površinu, pa čak i u našoj u Europi - naveo je Tomić.

Podsjetio je da je na tom tragu Senat Sveučilišta u Mostaru 2023. godine donio odluku o pokretanju kolegija za sve studente Sveučilišta na kojem će se učiti o holokaustu. Kolegij je kreiran na temelju preporuka IHRA za nastavu i učenje o holokaustu i upravo u sklopu tog kolegija predavanja drži i prof. dr. sc. Havel.

- Cilj kolegija je razvijanje znanja o holokaustu, osiguravajući točnost u razumijevanju i znanju pojedinca te podižući svijest o mogućim posljedicama antisemitizma - naveo je rektor Tomić.

Promociji na mostarskom sveučilištu nazočili su savjetnik u Veleposlanstvu Države Izrael za BiH Ernest Grin i mostarski gradonačelnik Mario Kordić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?