parlament fbih

Predstavnici branitelja obratili se zastupnicima

26.09.2017.
u 14:20

Predsjednik Saveza ratnih vojnih invalida paraplegičara Federacije BiH Mujo Aganović, uime prosvjednika iz tog udruženja koji su se mirno okupili ispred zgrade Federalnog parlamenta, obratio se zastupnicima Zastupničkog doma i zatražio povećanje mjesečnih naknada za tuđu njegu i pomoć stopostotnim ratnim vojnim invalidima.

Zatražio je također da budući federalni zakon o braniteljskim udruženjima od posebnog društvenog značaja omogući specifičan status i njegovom udruženju da bi samostalno moglo da se bori za interese članstva, a ne, kako je dodao Aganović, da to u njihovo ime čine druga udruženja.

Ukoliko zahtjevi ne budu ispunjeni najkasnije do 10. listopada prosvjednici će izaći na ulice i tamo iskazati nezadovoljstvo, najavio je.

Na početku obraćanja je Aganović tražio i da prosvjednicima pred zgradom bude dozvoljen ulazak u hol jer će, u protivnom, zbog vanjske hladnoće nastupiti posljedice po njihovo zdravlje i po dignitet Parlamenta, kako je kazao.

Nakon Aganovića, zastupnicima se obratio predstavnik asocijacije slijepih boraca Adnan Bašić i također naglasio da vlasti Federacije trebaju ispraviti dosadašnje statusne nepravde prema braniteljima. 

- Dajte nam mogućnosti, ništa što tražimo nije veliko - kazao je između ostalog Bašić naglašavajući da su danas pred zgradu Parlamenta došli ratni vojni invalidi u kolicima, neki od njih sa štakama, jer su tijekom rata, u borbi za Bosnu i Hercegovinu, izgubili dio tijela.

Nakon obraćanja dvojice predstavnika asocijacija ratnih vojnih invalida, zastupnicima je prikazan potresni videomaterijal o svakodnevnim teškim zdravstvenim nevoljama branitelja paraplegičara Esada Muse i Borisa Rajkovića te o potrebama za tuđu njegu i pomoć.

Jedan od prikazanih branitelja, kojem svakodnevno treba medicinski tretirati rane na koži zadobivne usljed umanjenog kretanja i ležanja, došao je danas u kolicima na prosvjed pred zgradu Parlamenta, rekao je Aganović.

Izrazio je uvjerenje da će Federalni parlament, svojim odlukama, izaći ususret braniteljima stopostotne invalidnosti.

Predsjedatelji Edin Mušić potom je proglasio pauzu u zasjedanju Zastupničkog doma da bi se u njenom tijeku, povodom braniteljskih zahtjeva, odnosno predloženih zaključaka sastatili Kolegij Doma i federalni ministar za pitanja branitelja i invalida obrambenooslobodilačkog rata Salko Bukvarević.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?