SUKOB

Predstavnici Srba neće u Sarajevo zbog slučaja ‘Orić’

milorad dodik
Foto: Dejan Moconja
01.02.2014.
u 10:29

Dodik je na pres-konferenciji u Banjoj Luci kritizirao ponašanje bošnjačkih političkih predstavnika koji su podržali Nasera Orića, o kojem je govorio kao osumnjičenom za ratne zločine nad Srbima

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik ističe kako bi najradije da ne postoji BiH, posebno nakon slike obrane Nasera Orića od bošnjačkih političara, ali da zasad podržava stav da srpski zastupnici i ministri ne idu na sjednice Parlamenta i Vijeća ministara dok se ne riješi slučaj ‘Orić’. Na pitanje do kad bi takvo ponašanje trajalo, odgovorio je “dokraja”. Može se očekivati kako će i ostali srpski dužnosnici s državne razine podržati ovu inicijativu u idućih nekoliko dana.

Dodik je na pres-konferenciji u Banjoj Luci kritizirao ponašanje bošnjačkih političkih predstavnika koji su podržali Nasera Orića, o kojem je govorio kao osumnjičenom za ratne zločine nad Srbima. -To nije obrana osobe, već ratnog zločina koji je počinjen i koji nije procesuiran - rekao je Dodik i dodao da se ne može imati povjerenja u pravosudni sustav BiH.

Najavio je da će idućih dana sazvati sve odgovorne nositelje dužnosti RS-a i predložiti da RS ne prihvaća da se na razini BiH donesu novi zakoni, posebno oni koji se tiču Suda i Tužiteljstva BiH. To će se predložiti, kaže on, jer se bošnjačka strana ne pridržava zakona te će tražiti da to postane ponašanje svih iz RS-a na razinu BiH. Za BiH je ponovno ustvrdio da je besmislena, jer, kazao je, ima takvu praksu kao što se mogla vidjeti jučer u Sarajevu. Ne smatra da stoje kritike i zbog njegovog dočeka haaške osuđenice Biljane Plavšić, jer je, tvrdi, to drugačije i ona je odležala kaznu.

Ponovivši kritike na rad Suda i Tužiteljstva BiH, kazao je i da živi za dan kada će RS imati dovoljno političke volje i potencijala da “donese svoje zakone o zabrani primjene zakona BiH na prostoru RS-a“. -Tu prvenstveno mislim na Sud i Tužiteljstvo BiH, jer oni nisu to, već egzekucija, zloupotreba i potvrda jedne mudžahedinske politike - ustvrdio je on i dodao da se to moglo najbolje vidjeti jučer u Sarajevu.

Ključne riječi

Komentara 6

BO
Bosnjak
22:55 01.02.2014.

Ti Dodik nemas vise respekta od medjunarodnih predstavnika. Svijet u novinama o tebi pisu komedije. U njemackim novinama izvjestavaju sa cudjenjem o velikim ljudima 90tih koji su svijet ostavljali u zadahu od nedjela. Nejmci se pitaju zar je moguce da takvi provincijalci ismijavaju cjeli svijet? Za tebe je postalo poznato ! Svi znaju da namjerno provociras da retorikom unosis nemir i nesigrunost cak i strah medju ljudima koji zele da zive u BiH. Glasno i otvoreno provociras daleko pametnije ljude od tebe koji dolaze iz bogatih i uticajnih zemalja. Prozivas americke diplomate i ismijavas. Postigao nista nisi sa svojom RS koja je jedna cista izmisljotina onih koji su nanjeli toliko nesrece i drugima a i svom narodu i koji danas sjede u Hagu i kojima si ti skoro bio svjedok. Dok sam gledao tvoje svjedocenje na youtube...stid me je ispred tebe bilo da uopste spominjes ime Bosne i Hercegovine, kako si se ponasao. Spominjao si i Sloveniju i koga ne vec u negativnom kontextu a tvoji Srbi iz tvoje neustrasive RS rade za koricu hljeba po Sloveniji, Njemackoj, preplavili ste Europu sa azilantima, radnicima na crno a ti se k..cish...Svi imaju "crnu proslost" a eto jadni Srbi nemaju, prava nevinashcad. Ti Dodik mozes od naroda Bosne i Hercegovine ocekivati postovanje i to samo onoliko u mejri koliko dobro uradis za taj narod i tu zemlju i onda ces je moci osjecati kao svoju domovinu ai ona tebe kao njen dio. Ali dokle god budes radio protiv nje, radit ces onda i protiv sebe...

Avatar Izdajnik
Izdajnik
09:44 02.02.2014.

Dodik je pametan. Nedaj na svoje .Rs postoji.Jadna je ova Bosna.

Avatar Izdajnik
Izdajnik
10:01 02.02.2014.

A tema je Naser i Sarajevo..Naravno heroji Hvo-a su za druge zločinci..tamo su muslimanski kao Naser za Srbe..Normalno kad brane u Sarajevu u po zgrade koju svi plaćamo nekog ko je tužen na zločin da nešto nije u redu..a pu o tog nije..Hrvate ocjenjuju Bošnjaci a hoće unitarnu državu da komanduju..e neće moći..

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?