Najprozirniji pokušaj pravosudne diskreditacije hrvatskih i srpskih političara

Preko Čauševića progovaraju njegovi politički pokrovitelji, cilj je inkriminirati političare, prije svega iz Mostara i B. Luke

Čaušević
Foto: Dejan Moconja
26.09.2014.
u 08:56

Ovakvi dokazi optuženika za teški kriminal ni u jednom ozbiljnom pravosudnom sustavu ne bi uopće bili uzeti za ozbiljno

Bivši ravnatelj Uprave za neizravno oporezivanje BiH Kemal Čaušević pokušat će po nalogu političkih i ‘poslovnih’ pokrovitelja za svoja (ne)djela optužiti sve osim onih za koje je radio.

Tempiranje iskaza

Tempirano objavljivanje Čauševićeva ‘iskaza’ potvrđuje da su u naknadno izmijenjenom iskazu bivšeg ravnatelja Uprave za neizravno oporezivanje krivi svi osim njega i njegovih zaštitnika. Čaušević spominje na desetke imena iz političkog života, uglavnom istaknute hrvatske i srpske političare i pripisuje im odgovornost, ali bez stvarnih dokaza i argumenata.

Ovakvi dokazi optuženika za teški kriminal ni u jednom ozbiljnom pravosudnom sustavu ne bi uopće bili uzeti za ozbiljno.

No, kako je ovdje riječ o očitoj sprezi dijela sarajevske političke i pravosudne scene, sve je moguće pa i uvažavanje Čauševićevih ‘dokaza’.

Promjena njegovih iskaza i činjenica da je predmet od tužitelja koji je sam vodio slučaj Olega Čavke naprasno prebačen u većoj mjeri Dubravku Čampari, dovoljno govore o političko-pravosudnim odnosima u Sarajevu. Novi, tko zna koji po redu, pokušaji diskreditacije najutjecajnijih hrvatskih i srpskih političara, ovaj put idu preko Kemala Čauševića koji spašavajući vlastitu kožu krivi sve za koje dobije nalog pojedinaca iz bošnjačke politike.

Optužnicu, ipak, neće moći izbjeći i to u roku od šest mjeseci. Međutim, već se spominje kako će Čauševiću biti ponuđena nagodba kako bi inkriminirao političke dužnosnike, i to prije svega iz Mostara i Banje Luke.

Borba unutar Bošnjaka

Više zbog kamuflaže, a manje zbog političke netrpeljivosti, Čauševićevi pokrovitelji prozvat će kroz njegova usta i optužiti i neke bošnjačke političare, pa i one iz SDA. Time će se pokušati prikriti činjenica da iza svega stoji novi političko-pravosudni udar na predstavnike Hrvata i Srba. Do sada su se, barem prividno, stvarali dokazi o kriminalu, a ovaj put se ide ‘u napad’ bez ičega konkretnog. Upućeni u slučaj tvrde da se iza djela prozivanja bošnjačkih dužnosnika u slučaju Čaušević krije sukob pojedinaca unutar SDA. S druge strane, kaznena djela koja se pripisuju Čauševiću toliko su ozbiljna i obimna da je jasno kako on ne bi ni mogao opstati tolike godine na čelu Uprave za neizravno oporezivanje da nije bio pod političkom zaštitom onih koji i danas njime upravljaju. Kriminalnim djelovanjem Čauševića i njegovih supočinitelja proračun BiH je do 2011. godine oštećen za višem od dvije milijarde maraka. Njih se povezuje s kaznenim djelima u vezi carinjenja tekstila iz Kine i vozila. Prijevare su trajale godinama i svi dokazi ukazuju da se Čauševićeva odgovornost ne može minimizirati bez obzira na njegovu iznenadnu ‘kooperativnost’ tijekom istrage.

Komentara 2

RO
rosa
12:19 26.09.2014.

Valentina, Valentina. Kažeš: "...cilj je inkriminirati političare, prije svega iz Mostara i B. Luke...". Kome još, osim tebi, nije jasno da su dosadašnji političari već odavno inkriminirani. Volio bih znati koga ti smatraš odgovornim za stanje u državi u kojojj se desetljećima krade i već je gotovo sve pokradeno. Za to vrijeme policije, tužilaštva i pravosuđe sve to mirno promatraju, a broj predmeta popunjavaju kokošarima i džeparošima. Naravno, u pomenutim "institucijama" se nalaze podobnici pokvarenih političara.

KA
kankankan
11:58 26.09.2014.

Ima jos Serandera! :))

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?