Ured za reviziju

Preko grantova donirano više od 66 mil. KM, nema izvješća kako je novac potrošen

06.01.2017.
u 09:00

Više od 66 milijuna maraka državne vlasti u BiH podijelile su raznim institucijama i udrugama u vidu grantova s ciljem financiranja njihovih aktivnosti u razdoblju od 2014. do 30. rujna 2016. godine, piše Večernji list BiH.

Nije bilo nadzora

Grantovi su u najvećem dijelu dodjeljivani za različite namjene, kao i za sufinanciranje projekata kulture, sufinanciranje sportskih manifestacija, programa povratka izbjeglica, rješavanje problema Roma, poboljšanje učinkovitosti rada sudova i tužiteljstava, zapošljavanje i zdravstvenu zaštitu… Sve to ne bi bio problem da revizori nisu utvrdili kako većina bh. institucija koje su davale takve financijske donacije nije uopće vodila nadzor u što su one zapravo i jesu li namjenski utrošene za one ciljeve koji su navedeni u zahtjevu. Iako je u 2016. godini nadzor nad trošenjem doniranog novca u vidu grantova pojačan, kao i kriteriji za njegovu dodjelu, ipak je on i dalje slab s obzirom na to koliko se novca iz proračuna daje. Revizori napominju da unatoč činjenici da je većina dodijeljenih sredstva u 2016. godini u propisima i kako su utvrđeni mehanizmi kontrole utroška sredstava, kao i obveze izvješćivanja korisnika o namjenskom utrošku grant sredstava, konstatirano je da institucije nisu u svim slučajevima uspostavile nadzor na korištenjem grant sredstava koji bi bio u funkciji namjenskog utroška. “Izvješća korisnika većinom prikazuju aktivnosti i namjenu za koje su utrošena dodijeljena sredstva, uz dokumentaciju koja isto dokazuje, ali bez navođenja efekata koji su postignuti tim aktivnostima i koji doprinose postignuću određenih ciljeva.

Probleme istražiti

Ni institucije nisu uspostavile zahtjeve korisnicima za izvješćivanje koje je usmjereno na prikaz postignuća rezultata i ciljeva. Institucije su više fokusirane na evidencije o dostavi izvješća nego na suštinsku analizu sadržaja samog izvješća, namjenskog utroška, ostvarenih rezultata i postignutih ciljeva. Sve navedeno je ukazivalo na to da postoje problemi u upravljanju grantovima. Iste je potrebno dodatno istražiti i rasvijetliti, a sve s ciljem da se doprinese učinkovitijem upravljanju grantovima i stvaranju boljih uvjeta za ostvarivanje ciljeva za koja su i dodijeljeni grantovi i učinkovitijem korištenju ionako ograničenih proračunskih sredstava”, napominje revizori u svom izvješću koje je izišlo prije nekoliko dana. Zbog svega traže od Vijeća ministara BiH da dodjelu grantova iz sredstava pričuve zasniva na transparentno utvrđenim kriterijima, koristi u iznimnim i hitnim slučajevima i osigura nadzor nad namjenskim utroškom sredstava. Od Ministarstva financija i riznice BiH traže da se preispitaju postojeći propisi koji definiraju grantove s ciljem osiguravanja uvjeta za jasno i pouzdano evidentiranje izdataka za grantove. “Ovo se prije svega odnosi na jasno definiranje razlike između granta, transfera, subvencija... i preispitivanje knjigovodstvenog evidentiranja određenih izdataka na grantovima koji nemaju klasičan karakter granta”, ističu revizori. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?