Gospodarska suradnja

Prekogranični projekti BiH, RH i C. Gore

23.02.2016.
u 08:00

U cilju što tješnje suradnje u zajedničkim projektima prekogranične suradnje Orašje je upriličilo prijam zajedničkog izaslanstva Garešnice i Lipika iz Republike Hrvatske. Izaslanstva ta dva grada iz Republike Hrvatske u zajedničkom su radnom posjetu obišla u Orašju poglavarstvo i Poduzetničku zonu “Dusine”.

Izaslanstva su predvodili gradonačelnici Garešnice Velimir Žunac i Lipika Vinko Kasana sa suradnicima, u kojima su bili voditeljica pravnih poslova Irena Tutić, direktorica Poduzetničkog centra Vida Iličić i direktor Komunalca Dražen Bengez (Garešnica), a uime Lipovačke razvojne agencije “Lira” bio je direktor Dejan Iličić.

Zajednički IPA projekti

U zgradi općine načelnik Đuro Topić sa suradnicima Perom Baotićem, Matom Mikićem, Andrijanom Dujmenović i Vladom Stanićem održao je radni sastanak s izaslanstvom iz Republike Hrvatske.

Teme sastanaka bile su iznalaženje mogućnosti za prekograničnu suradnju i razmjena iskustava u komunalnoj djelatnosti.

Dogovoreno je da u sljedećem pozivu za IPA program prekogranične suradnje Republika Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora, Garešnica i Lipik iz Hrvatske i Orašje iz Bosne i Hercegovine kandidiraju zajednički projekt, najvjerojatnije, iz oblasti gospodarstva ili zaštite okoliša.

- Za prijavu projekta bit će potrebno pronaći i partnera grad ili općinu iz Crne Gore, što je idući korak, rečeno je tijekom sastanka.

Nakon što su na sastanku razmijenjena iskustva o zajedničkim problemima s kojima se općine, odnosno gradovi susreću, te primjerima pozitivne prakse uspješnih rješenja, izaslanstvo je posjetilo Centar za poduzetništvo Orašje i Poduzetničku zonu “Dusine”. 

Više od 200 zaposlenih

- Poduzetnička zona “Dusine” Orašje nalazi se na magistralnoj cesti Orašje - Tuzla, udaljenoj svega jedan kilometra od središta Orašja i graničnog prijelaza Orašje - Županja te 12 kilometara od autoceste Zagreb – Beograd, te je svojim položajem iznimno atraktivna za ulagače.

U poduzetničkoj zoni “Dusina” trenutačno ima 13 aktivnih tvrtki s više od 200 zaposlenih, od kojih je šest stranih investitora iz Njemačke, Nizozemske, Belgije i Republike Hrvatske. Postojeće tvrtke najavljuju proširenje, što potvrđuje njihovu uspješnost i donosi nova radna mjesta, nova zapošljavanja.

- Upravo je to naš cilj, ističe Mato Mikić, voditelj projektnog tima Centra poduzetništva Orašje. Mato Mikić smatra kako je to najbolji put sprečavanja aktualnog vala odlaska mladih iz Posavine u potrazi za boljim sutra i radnim mjestom.

Najavio je za 26. veljače sudjelovanje na Sajmu gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede u Virovitici (sajam Viroexpo) u Republici Hrvatskoj, gdje će, uz ostale, predstaviti potencijale oraškog gospodarstva. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije