Inspekcijski nadzor

Prekršajni postupci pokrenuti samo u dvije županije

30.05.2017.
u 07:00

Nadzor nad primjenom propisa u oblasti matičnih knjiga u FBiH pokazao je da županijska ministarstva unutarnjih poslova i matični uredi u općinama i gradovima vode računa o toj vrlo osjetljivoj oblasti. Tijekom inspekcijskoga nadzora konstatirano je kako je u svim županijskim ministarstvima unutarnjih poslova formirana inspekcija, odnosno postavljen inspektor za nadzor nad primjenom propisa u oblasti matičnih knjiga.

- U županijskim ministarstvima unutarnjih poslova donesen je godišnji program inspekcijskoga nadzora i vrše se inspekcije u oblasti matičnih knjiga. Postupci iz oblasti matičnih knjiga i osobnog imena vode se uredno uz određena odstupanja, pa je odlukama federalnih inspektora naloženo otklanjanje nepravilnosti, navodi se u izvješću. Inspekcijski nadzor potvrdio je da su županijska ministarstva unutarnjih poslova donijela plan i program stručne obuke i osposobljavanja matičara za 2016. uz određena odstupanja.

Prema podacima, inspektori MUP-a BPŽ-a i USŽ-a u prošloj godini podnosili su zahtjeve za pokretanje prekršajnog postupka, a inspektori u ostalim županijskim MUP-ovima nisu. Matični uredi u općinama i gradovima u kojima je izvršena inspekcija u najvećem broju slučajeva pravilno obavljaju upis i ispravak podataka u matičnim knjigama, pravilno izrađuju odluke i zapisnike, a u matičnim uredima u kojima je konstatirano da postoje nedostaci i nepravilnosti naloženo je njihovo otklanjanje.

- Budući da sve županije imaju inspektore iz oblasti matičnih knjiga, potrebna je provedba zajedničkog nadzora federalnih i županijskih inspektora u matičnim uredima u cilju ujednačenog i pravilnog upisa činjenica i podataka u matične knjige, pravilne primjene propisa i provedbe postupaka iz oblasti matičnih knjiga, kao i praćenje provedbe i izvršenja odluka koje su donijeli inspektori, navodi se u izvješću koje je dostavljeno Vladi FBiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?