Street Arts Festival

Prelijepi murali pomladili lice i duh mostarskih zgrada i ulica

19.06.2018.
u 07:00

Ovaj festival, kao i svake godine do sada, donio je niz sjajnih intervencija u prostoru, a koje će ostati trajan pečat u gradu

Najšareniji od svih mostarskih festivala i kulturnih događanja koji se održavaju u gradu na Neretvi zasigurno je Street Arts Festival, koji se po sedmi put organizira, a ove godine okupio je 15 umjetnika iz cijelog svijeta i još oko 70 sudionika u različitim programima i radionicama koje se održavaju u sklopu festivala. Ovaj festival, kao i svake godine do sada, donio je niz sjajnih intervencija u prostoru, a koje će ostati kao trajan pečat u gradu u obliku murala u ulicama Šantićevoj, Zagrebačkoj, Franjevačkoj... te jedan poznatog talijanskog umjetnika koji će biti oslikan krajem ovog mjeseca u Sjevernom logoru.

Marina Đapić, voditeljica festivala, kazala je da je festival potpuno ispunio očekivanja organizatora, kao i da je svake godine sve kvalitetniji.

- Ove godine, kao i svake, maksimalno smo se potrudili uložiti mnogo energije, truda i entuzijazma da ova priča uspije. Ugostili smo umjetnike iz Brazila, Argentine, Njemačke, Italije, Hrvatske, Srbije te Bosne i Hercegovine, njih ukupno 15 koji će oslikati oko 20 murala različitih dimenzija. Moram priznati da sam jako zadovoljna ove godine jer je sve odlično prošlo, kao i sama interakcija s građanima Mostara, koji su se javljali i ustupali svoje fasade za oslikavanje i možemo slobodno reći kako je ulična umjetnost u Mostaru postala prepoznata i u cijelom svijetu - kazala je.

Po muralima zasigurno je napoznatija Šantićeva ulica gdje se ove godine pojavio prekrasan mural Lucijana Pavarottija, koji je oslikao brazilski umjetnik Aleksandar Reis, kao i Franjevačka ulica gdje je talijanska umjetnica Ale Senso na fasadi zgrade oslikala veliki mural radnog naziva “Zeleni ljudi”.

- Ove godine oslikali smo dosta velikih murala. Jedan se nalazi u Franjevačkoj ulici, a drugi u Šantićevoj ulici za koju želimo da postane ulica velikih murala te ona može sama za sebe predstavljati pravu galeriju murala - kazala nam je Marina.

U blizini Španjolskog trga zatekli smo mladu umjetnicu iz Sarajeva Sunitu Fišić koja završava svoj mural, a koja se uvijek vrlo rado odaziva na ovaj festival.

- Na Mostar Street Arts Festivalu već sam treći put, a ovogodišnji mural sastoji se iz tri dijela.

U središnjem dijelu je portret jedne žene koja je više estetski tu i širi pozitivnu energiju, a za ostala dva dijela koristila sam vesele boje. Organizacija festivala je odlična kao i svake godine i sigurno je ovo jedna pozitivna priča ne samo za Mostar nego i za cijelu Bosnu i Hercegovinu - govori nam Sunita dok dovršava svoj mural za čiju je izradu bilo potrebno dva dana.

Gledajući murale po mostarskim ulicama lako se može doći do zaključka kako ova vrsta umjetnosti može biti i turistička atrakcija. Time bi grad dobio neku novu dimenziju turističke ponude, a što bi mogao biti veliki plus za Mostar kao jedno od regionalnih turističkih središta.•

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije