sastanak

Preporuke kriznih stožera definirati kao naredbe

ilustracija
04.08.2020.
u 18:37

U organizaciji premijera Sarajevske županije Marija Nenadića, danas su predstavnici Kriznog stožera Ministarstva zdravstva SŽ, Zavoda za javno zdravstvo SŽ, Uprave policije MUP-a SŽ, Uprave za inspekcijske poslove SŽ te Federalnog ministarstva zdravstva i Kriznog stožera FBiH razgovarali o provedbi i poštivanju propisanih mjera, kao i neophodnim novim koracima kako bi se unaprijedio sustav borbe protiv epidemije koronavirusa.

Kako je naglasio Nenadić, raspoloživost kapacitetima zaštitne opreme u zdravstvenim ustanovama je zadovoljavajuća, osiguran je novac i pokrenute procedure za nabavku dodatnih količina. Trenutni bolnički kapaciteti su u funkciji, te je osigurano novo zapošljavanje 150 medicinskih radnika na razini primarne i sekundarne zdravstvene zaštite - priopćeno je iz Službe za protokol i press SŽ. 

Na sastanku je zaključeno da će se Kanton Sarajevo obratiti Federaciji BiH kako bi ovaj nivo vlasti ponovo preuzeo vodstvo u upravljanju epidemiološkom krizom na čitavoj teritoriji Federacije.

- Postoje procesi koje bilo koja županija u Federaciji ne može sama kontrolirati i usmjeravati. Svi smo povezani, ljudi se nesmetano kreću što utječe na razvoj epidemiološke slike i u SŽ. Mnogo je, nažalost, importiranih slučajeva virusa, istaknuo je Nenadić između ostalog dodajući kako slike iz nekih turističkih mjesta stvaraju dojam kao da se ništa ne događa. 

- Ne poštuju se mjere ni Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti. To ugrožava cjelokupno stanovništvo Federacije BiH - istaknuo je Nenadić.

Jedan od zaključaka sa sastanka je i potreba da Federacija BiH pojasni procedure vezane za primjenu federalnih propisa, jer postoje nedorečenosti u njihovoj primjeni na terenu, posebno u dijelu djelovanja MUP-a i inspekcijskih organa.

Kontrola donesenih mjera se mora pojačati, zajednički je stav sa današnjeg sastanka. Zaključeno je i da se mjere i preporuke vrate u formu naredbi, kako bi bila olakšana procedura kontrole, procesuiranja i kažnjavanja u slučaju njihovog kršenja.

Kada je riječ o javnim okupljanjima, poručeno je da se neće dozvoliti nikakve improvizacije, kao i da će se primjeniti rješenja u skladu s naredbama kriznih stožera. I dalje ostaje dozvola okupljanja do 50 osoba u zatvorenom i do 100 osoba na otvorenom prostoru, uz poštivanje obavezne propisane mjere o distanci i zaštiti.

Od Federacije BiH je zatraženo da završi proces certificiranja i privatnih laboratorija u SŽ po pozivu koji je u tijeku, a sve s ciljem jačanja i proširivanja sustava testiranja u SŽ. 

Zaključeno je da će se, putem nadležnih inspekcija i MUP-a, nastaviti pojačane kontrole, te poručeno da će se procesuirati sve fizičke i pravne osobe koje se ne pridržavaju važećih propisa, naredbi i odluka stožera. 

Od nadležnih sudova je, u domenu njihovih nadležnosti, zatraženo brže procesuiranje predmeta koji su vezani za kršenje Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, a sve s ciljem uspostavljanja što sigurnijeg zdravstvenog okruženja za stanovnike SŽ.

- Ono što mogu zamoliti i zatražiti od građana SŽ da poštuju mjere Kriznog stožera i mjere nadležnih zdravstvenih institucija. Neophodna je distanca - mjere pojačane higijene i pranja ruku, kao i obveznog pridržavaju nošenja zaštitne opreme - maski - poručio je Nenadić.

Pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez ocijenio je današnji sastanak još jednim vidom uspješne suradnje FBiH i SŽ. Izrazio je zadovoljstvo količinom opreme i mjerama koje Vlada KS poduzima u uspostavljanju dodatnih izolatorija.

- Da ne bi sva borba protiv COVID-19 ostala samo na zdravstvenom sektoru moramo zajednički poduzeti mjere u dijelu prevencije i sprečavanja širenja infekcije. Važno nam je da smo se složili da trebamo na terenu unaprijediti naš posao s MUP-om i s inspekcijskim organima. Evidentno je nepoštivanje mjera, te nam je vrlo važno i djelovanje po Kaznenom zakonu. Svi moraju biti svjesni da nemaju pravo ugrožavati zdravlje stanovnika - istaknuo je Čerkez.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije