Federacija BiH

Preporuke za rad vrtića: Djeca ne trebaju nositi maske, u grupama najviše 10 osoba

ilustracija
12.05.2020.
u 21:46

Zavod za javno zdravstvo FBiH objavio je preporuke za rad predškolskih ustanova, nakon što je Federalni stožer civilne zaštite danas donio preporuku županijskim stožerima da vrtići počnu s radom.

Pored općih mjera koje imaju za cilj sprečavanje širenja bolesti COVID-19 poput higijene ruku, respiratorne higijene, izbjegavanje dodirivanje lica, u vrtićima se u preporukama inzistira da svi zaposlenici nose maske, te da se ako je moguće organizira rad u dvije smjene, na način da između dvije smjene bude vremensko razdoblje u kome će se izvršiti temeljito čišćenje i dezinfekcija prostora. Također zaposlenike koji razviju simptome kao što su kašalj, povišena tjelesna temperatura, bol u grlu, treba uputiti da ne dolaze na posao nego se obrate svom liječniku. 

U preporukama se potiče ostanak kod kuće sve djece za koju je to moguće, s obzirom da broj djece može biti takav da se mjere fizičkog razmaka u tim kolektivima neće moći poštivati, prenosi Faktor. 

Fizički razmak od najmanje od dva metra u zatvorenom prostoru posebno provode zaposlenici u odnosu na druge zaposlenike, te se navedeni fizički razmak preporučuje kada je god moguće između zaposlenika i djece, s iznimkom izravne njege djeteta koja se provodi u što kraćem vremenu.

U istom zajedničkom prostoru zaposlenici održavaju fizički razmak od dva metra, te se sastanci, dogovori i edukacije trebaju odvijati elektronski ili telefonom, a ulazak roditelja u ustanovu treba izbjeći kada je god moguće. U istom prostoru u isto vrijeme smiju boraviti isključivo djeca i odgajatelj iz iste odgojne grupe.

Fizički razmak kao i pojačanu osobnu higijenu djece neophodno je poticati, ali treba očekivati da će dolaziti do određenih odstupanja. Preporučuje se formiranje odgojno-obrazovnih grupa djece s manjim brojem uvijek iste djece u grupi i jedan odgajatelj, što ukupno daje po mogućnosti 10 osoba.

Ne preporuča se da djeca predškolske dobi nose maske u vrtiću. Roditelji imaju obvezu izmjeriti tjelesnu temperaturu djetetu svaki dan prije dolaska u ustanovu, te u slučaju povišene tjelesne temperature ne smiju dovoditi dijete u ustanovu nego se javljaju telefonom ustanovi i izabranom pedijatru obiteljske medicine radi odluke o testiranju i liječenju djeteta. Ako djeca razviju simptome COVID-19 infekcije tijekom boravka u ustanovi, odgajatelji odmah obavještavaju roditelje, koji u najkraćem mogućem roku moraju doći po dijete.

Djecu treba poticati da održavaju distancu (fizičku udaljenost) od druge djece i odraslih, primjereno razvojnoj dobi. Djecu treba poticati da ne dodiruju usta, nos, oči i lice kao i da ne stavljaju ruke i predmete u usta, primjereno razvojnoj dobi te da što češće peru ruke sapunom.

Potpunu preporuku za vrtiće možete pogledati OVDJE.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?