MMKS

Pretres po žalbi u predmetu Šešelj 13. prosinca

04.12.2017.
u 12:52

Pretres po žalbi u postupku protiv Vojislava Šešelja zakazan je za srijedu, 13. prosinca, u skladu s Nalogom o rasporedu koji je izdalo Žalbeno vijeće Mehanizma za međunarodne krivične sudove (Mehanizam ili MMKS).

Pretres će početi uvodnim izlaganjem predsedatelja suda, nakon čega će usljediti usmena argumentacija Tužiteljstva i Šešelja u vezi sa žalbom, u slučaju da Šešelj nazoči pretresu. Branitelj u pripravnosti je već imenovan kako bi se osiguraio da Šešeljeva proceduralna prava budu poštovana, u slučaju da on odluči da ne nazoči pretresu, priopćeno je iz MMKS-a.

Naime, pretresno vijeće III Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) 31. ožujka 2016. Šešelja je oslobodilo krivnje po svih devet točkioptužnice kojom su mu stavljani na teret zločini protiv čovečnosti i kršenja zakona ili običaja ratovanja. Optužnicom se navodi da je Šešelj, između ostalog, počinio ove zločine uključujući i kroz  učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu koji je imao za cilj prisilno uklanjanje većine nesrpskog stanovništva iz dijelova Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Vojvodine u Srbiji.

Tužiteljstvo je 2. svibnja 2016. godine Mehanizmu podnijelo svoju najavu žalbe na Presudu Pretresnog veća MKSJ. U skladu s članom 2(2) Prelaznih odredbi, Mehanizam je nadležan za žalbene postupke proistekle iz predmeta vođenih pred MKSJ za koje je najava žalbe podnesena 1. srpnja 2013. ili nakon tog datuma.
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?