ekonomska kriza

Prihodi Federacije u svibnju pali za više od 40 posto

novac
03.07.2020.
u 07:18

Sada ulazimo u najteži dio ekonomskih posljedica korona krize, jer je evidentno daljnje usporavanje ekonomskog rasta - pojasnio je Hodžić

Federacija ulazi u najteže razdoblje ekonomske krize. Pokazuje to i priopćenje Vlade FBiH u kojem navode kako su u svibnju ove godine prihodi od neizravnih poreza ostvareni u iznosu od 139,2 milijuna maraka. To je u usporedbi s naplatom u istom mjesecu prošle godine manje za 41,1 posto, odnosno za 97,3 milijuna KM.  

Negativi trend iz svibnja dodatno je utjecao na slabljenje ukupnih prihoda od početka godine. Prikupljena su 1.032,4 milijuna KM, što je u odnosu na isto razdoblje 2019. godine manje za deset posto ili za 114,7 milijuna KM.

Ekonomist Kadrija Hodžić kazao je za Dnevni avaz kako je smanjenje javnih prihoda od neizravnih poreza za 41,1 posto dramatičan podatak.

- Ostajanje mnogih obitelji bez prihoda po prirodi stvari smanjuje potrošnju te stoga i prihoda na potrošnju i produbljivanje proračunskih deficita. Zaustavljena je čak i uzlazna linija povećanja potrošnje prehrambenih proizvoda usljed straha od nestašica, jer je najveći dio građana stvorio dovoljne zalihe. Sada ulazimo u najteži dio ekonomskih posljedica korona krize, jer je evidentno daljnje usporavanje ekonomskog rasta - pojasnio je Hodžić.

Dodao je kako drugi val pandemije uzrokuje odsutnost s posla zaposlenih, čak i aktivnih gospodarskih subjekata, a na to se nadovezuje poremećaj trgovačkih lanaca koji donosi smanjenje uvoza mnogih proizvoda.  

- Nije sporno da će novac Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) biti potrošen za krpljenje ovih proračunskih deficita, već što će još trebati dodatnog novca. S obzirom na to da je već sada sasvim izvjesno da će pandemija trajati i u drugoj polovici ove godine te da izostaju ozbiljnije mjere poticaja realnog sektora, zaduživanje će biti nastavljeno u ovoj i sljedećoj godini - smatra Hodžić.

Prema njegovim riječima, odobreni aktualni kredit MMF-a neće biti dovoljan čak ni da se zatvori proračunska praznina u ovoj godini.

- Namjena aktualnih zaduženja od MMF-a za isplatu socijalnih izdvajanja, posebno isplatu mirovina i jačanje zdravstvenog sustava, poremećena je političkom trakavicom oko raspodjele aktualnog kredita. Logika političkih podjela nametnula je nacionalne i stranačke kriterije raspodjele ovih sredstava, a neophodna je fiskalna podrška obiteljima i tvrtkama koje su pogođene pandemijom koja bi trebala biti ciljana, privremena i transparentna - istaknuo je Hodžić.

- Od ukupnog iznosa proračunu FBiH pripalo je 50,4 milijuna KM, što je u odnosu na godinu ranije manje za 35,2 milijuna KM. Dio za raspodjelu županijskim proračunima iznosio je 71,3 milijuna KM i manji je za 49,8 milijuna KM, dok je dio namijenjen općinskim i gradskim proračunima iznosio 11,7 milijuna KM, što je za 8,2 milijuna KM manje u odnosu na isti mjesec prethodne godine - navodi se u informaciji Vlade FBiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije