MOSTAR

Prihvaćen Protokol o suradnji Vlade HNŽ-a i Razvojne banke FBiH

19.05.2022.
u 15:55

Nakon uspješne ranije uspostavljene suradnje s Razvojnom bankom FBiH koju su pozdravili domaći gospodarstvenici i koja je odigrala bitnu ulogu u oporavku domaćega gospodarstva ugroženog COVID pandemijom, Vlada Hercegovačko-neretvanske županije donijela je odluku o nastavku te suradnje. Naime, na današnjoj 175. sjednici, usvojena je Odluka o prihvaćanju Protokola o suradnji između Vlade HNŽ-a i Razvojne banke FBiH za subvencioniranje kamata kroz određene kreditne linije kojim bi se pružila potpora poslovnim subjektima s područja Županije.

U skladu s tom odlukom, Vlada će subvencionirati iznos sredstava u visini kamate kao kod COVID kreditne linije, dok bi razliku plaćao korisnik sredstava. Odabrano je 14 kreditnih linija s uvjetima kreditiranja koji će koristiti gospodarstvu, a načinom osiguranja sredstava pružena je mogućnost većega broja subvencija kamata po ponuđenim operativnim linijama i značajna potpora razvitku gospodarstva.

Na prijedlog Ministarstva trgovine, turizma i zaštite okoliša HNŽ-a, usvojena je Odluka o privremenim rješenjima izdanim na temelju Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti. Odlukom je produljen ranije postavljeni rok odnosno zaključeno je da razdoblje isteka roka privremenih rješenja bude 30. lipnja 2023. godine.

Vlada je usvojila i Odluku o preraspodjeli i utrošku novčanih sredstava utvrđenih Proračunom HNŽ-a za 2022. godinu Ministarstvu zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ-a u iznosu od 75.000,00 KM za Ustanovu Edukacijsko-rehabilitacijski centar ''Sveti Josip Radnik'' u svrhu financiranja rada stručnoga tijela za procjenu, praćenje i upućivanje djece s teškoćama u razvoju ili invaliditetom.  

Nastavljajući aktivnosti na jačanju gospodarskoga razvitka HNŽ-a, Vlada je usvojila Odluke o koncesiji za obavljanje elektroprivredne djelatnosti proizvodnje, prijenosa i distribucije električne energije za petnaest energetskih objekta fotonaponskih elektrana na prostoru Grada Mostara.  

Vlada je usvojila Odluku o odobravanju jednokratnih novčanih pomoći utvrđenih Proračunom HNŽ-a za 2022. godinu s pozicije Ministarstva za pitanja branitelja za pokrivanje troškova liječenja u iznosu od 370.000,00 KM za 39 osoba koje imaju status razvojačenih branitelja, ratnih vojnih invalida kao i članova obitelji umrlih branitelja.

Usvojena je i Odluka o odobravanju 55.000,00 KM namijenjenih za sufinanciranje aktivnosti Hrvatskoga narodnog kazališta Mostar i Narodnoga pozorišta Mostar. Također, usvojena je i Odluka o odobravanju novčanih sredstava predviđenih Proračunom HNŽ-a za 2022. godinu Sveučilištu u Mostaru i Univerzitetu ''Džemal Bijedić'' Mostar u ukupnomu iznosu od 182.000,00 KM, namijenjenih za financijsku potporu izdavaštvu odnosno jačanju kapaciteta za znanstveno-istraživačke radove koji će biti realizirani kroz izdavaštvo.

Vlada je danas usvojila više odluka, zaključaka i informacija.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije