GIKIL

Prijetnje opstojnosti kompanije su udar na svakog od 1.000 radnika

06.12.2017.
u 14:53

Iz Global Ispat Koksne Industrije d.o.o. Lukavac (GIKIL) priopćeno je da su iznenađeni posljednjom izjavom načelnika Lukavca Edina Delića koji je poručio da ta kompanija neće dobiti okolinsku dozvolu "čak i po cijenu rada postrojenja i opstojnosti GIKIL-a".

Navode da je načelnik Delić jedan od šest članova povjerenstva za ocjenu zahtjeva za izdavanje okolinske dozvole za GIKIL, te da ni on niti bilo koji član povjerenstva ne potpisuje dozvolu, nego Federalna ministrica okoliša i turizma.

Također, ističu da je na posljednjem sastanku povjerenstva dogovoreno da se pristupi pisanju nacrta okolinske dozvole za GIKIL i da bi taj tim trebao biti sastavljen od članova spomenutog povjerenstva predstavnika nevladinih organizacija iz Lukavca, te predstavnika GIKIL-a.

- Takav materijal bi bio na javnoj raspravi u Općini Lukavac i dok ne bi bio prihvatljiv za sve strane, ministrica ga ne bi bio potpisala. To je po nama iz GIKIL-a jedini ispravan put, gdje bi javnost bila potpuno informirana i uključena u sve po pitanju ovoga problema - rekao je menadžer za okoliš u GIKIL-u Jasmin Imširović.

Predsjednik Sindikata GIKIL-a Mirsad Imamović naveo je da se oni prvenstveno bore za zaštitu radnika i radnih mjesta, poštivanja akata Društva i Zakona o radu, a problem dobivanja okolinske dozvole žele prepustiti struci jer nisu mjerodavni za to.

- S druge strane, poslovanje GIKIL-a, koje se u posljednje vrijeme stabiliziralo, treba podržati i svim drugim pozitivnim praksama, a koje će u konačnici, a u to vjerujemo i mi, dati povoljne rezultate za sve nas - poručio je Imamović.    

Kada je u pitanju kvalitet zraka u Lukavcu, GIKIL ovih dana počinje s realizacijom projekta ugradnje mjerne opreme za kontinuirani monitoring emisija u zrak, po svim domaćim i EU normama na posljednja tri ispusta koja nemaju monitoring, priopćeno je iz te kompanije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?