Vlada utvrdila nacrt zakona

Prijevoznici opasnih tvari moraju imati savjetnika

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
06.04.2016.
u 07:00

Vlada Federacije BiH utvrdila je i u javnu raspravu u županije uputila nacrt zakona o opasnim tvarima kojim su uređeni uvjeti za njihov prijevoz u cestovnom, željezničkom, zračnom i prometu na unutarnjim plovnim putovima, dužnosti pravnih i fizičkih osoba koje sudjeluju u tom prijevozu, uvjeti za ambalažu i vozila, piše Večernji list BiH.

Teritorij Federacije

Nacrtom zakona uređuju se uvjeti za imenovanje savjetnika za sigurnost, poslovi tijela uprave u vezi s prijevozom opasnih tvari i uvjeti za osposobljavanje osoba koje sudjeluju u prijevozu ili u rukovanju opasnim tvarima, nadzor nad provođenjem zakona i druga pitanja koja se odnose na prijevoz opasnih tvari na teritoriju Federacije BiH i preko njega. Nacrtom je predviđeno da pravna i fizička osoba koje imaju sjedište odnosno prebivalište u Federaciji, čija djelatnost obuhvaća prijevoz opasnih tvari cestom, zrakom, željeznicom ili u unutarnjoj plovidbi te, u vezi s tim, obavljaju pakiranje, utovar, punjenje, prijevoz, pretovar i istovar opasnih tvari ili druge poslove vezane uz rukovanje opasnim tvarima, moraju imati najmanje jednog savjetnika za sigurnost prijevoza opasnih tvari.

Poslove savjetnika može obavljati osoba koja je u radnom odnosu kod pravne ili fizičke osobe koja se bavi prijevozom opasnih tvari, a koja može imati i druge poslove, kao i osoba koja nije u radnom odnosu kod pravne ili fizičke osobe, a angažirana je ugovorom za obavljanje poslova savjetnika. Savjetnik je dužan imati međunarodno priznati certifikat o profesionalnoj osposobljenosti za obavljanje poslova savjetnika, izdan od nadležnog tijela ili institucije u Bosni i Hercegovini odnosno Federaciji ili inozemstvu, sukladno odgovarajućim ugovorima

Procedura angažiranja

Pravna ili fizička osoba dužna je dostaviti Federalnom MUP-u i Federalnom ministarstvu prometa i veza, kao i županijskom ministarstvu unutarnjih poslova i županijskom ministarstvu nadležnom za promet i veze, podatke o savjetniku u roku od 15 dana od dana njegova imenovanja, odnosno od dana angažiranja po ugovoru za obavljanje poslova savjetnika. Savjetnik podliježe obvezi stručnog osposobljavanja radi stjecanja certifikata o osposobljenosti za poslove savjetnika i polaganja ispita za stjecanje toga certifikata. Federalni MUP, u suradnji sa županijskim ministarstvima obrazovanja, donosi program stručnog osposobljavanja savjetnika i imenuje povjerenstvo za polaganje ispita za stjecanje certifikata o stručnoj osposobljenosti savjetnika.

Obvezi stručnog osposobljavanja i polaganja ispita ne podliježu osobe koje su certifikat za savjetnika stekle u inozemstvu ili u Bosni i Hercegovini od ovlaštenih stranih osoba sukladno odgovarajućim ugovorima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?