SEZONSKI GUBITAK KOSE

Primijetili ste da vam kosa pojačano ispada tijekom jeseni? Stručnjaci pojašnjavaju zašto dolazi do tog

03.11.2021.
u 15:15

Istraživači već desetljećima proučavaju kosu i utvrdili su kako u pojedinim razdobljima godine kosa više ispada

Ako ste primijetili pojačano ispadanje kose u jesenskoj sezoni, stručnjaci kažu kako je to sasvim normalno.

- Osoba može izgubiti od 50 do 100 vlasi kose svakog dana. Novi pramenovi, čiji je prosječni životni ciklus od dvije do šest godina, zamjenjuju te koje gubimo na dnevnoj bazi. Svaka folikula stvara novu kosu koja zatim raste u uzastopnim ciklusima, prije nego ispadne - pojašnjava liječnica za Bustle. 

Životni ciklus vlasi podijeljen je u tri faze, anagenu, katagenu i telogenu. Evo što se, prema mišljenju stručnjaka, događa u svakoj od faza.

Prva je faza anagena. Kosa raste 1-1,5 cm mjesečno, brže ljeti nego zimi. Faza rasta ili anagena faza u prosjeku traje dvije do šest godina. Slijedi katagena faza, odnosno prijelazno razdoblje koje traje otprilike 10 dana. Posljednja je telogena faza, odnosno faza mirovanja kad se vlasi "oslobađaju" i ispadaju. Folikula ostaje neaktivna na tri mjeseca i cijeli se proces ponavlja. Svaka folikula dlake neovisna je i prolazi kroz ciklus rasta u različito vrijeme, inače bi cijela kosa ispada odjednom. Umjesto toga, gubimo samo određeni broj vlasi dnevno, njih između 50 i 100. 

Istraživači već desetljećima proučavaju kosu i utvrdili su kako u pojedinim razdobljima godine kosa više ispada. Neke studije pokazuju kako kosa gušće raste u proljeće i postaje rjeđa tijekom jesenskih dana. Znanstvenike je zanimalo može li se ovo primijeniti na sve pa su proučavali Google pretraživanja na 8 različitih engleskih govornih područja, između 2004. i 2016. godine. Fokusirali su se na pojmove vezane za gubitak kose i uspoređivali mjesece tijekom godine. Vidjeli su kako i kod pretraživanja postoji cikličnost, odnosno pojmovi vezani za gubitak kosu najviše se pretražuju tijekom ljeta i jeseni. Potraga je najmanja tijekom proljeća, što sugerira kako je u ožujku, travnju i svibnju kosa najgušća, piše Bustle. 

Znanstvenici tvrde kako je u jesenskim danima telogena faza u punom jeku. Iako je potrebno više istraživanja kako bi se objasnilo zašto ljudi gube kosu u navedenom razdoblju, neki istraživači misle kako je to zbog evolucije kose koja tijelu daju toplinu, a potreba za njom je manja tijekom ljetnih mjeseci. 

Znanstvenici tvrde kako je sezonsko ispadanje kose sasvim normalno. Prema Američkoj akademiji dermatologa, većina ljudi, kao što smo naveli, gubi između 50 i 100 vlasi svakog dana. Tu količinu mogu povećati neki faktori poput poroda, gubitka velikog broja kilograma ili operacije. Jednom kad stres prođe, kosa bi se trebala vratiti u normalu. 

Liječnici su za Bustle rekli u nekoliko savjeta s kojima možete pokušati umanjiti ispadanje kose. 

Nosite kapu - bitno je zaštititi kosu od snijega, vjetra i kiše. Oni je isušuju te kosa postaje sklonija lomljenju.

Kupite ovlaživač zraka - grijanje u zatvorenim prostorima može isušuju kosu, a ovlaživači će podići razinu vlage u zraku, zbog čega će kosa izgledati sjajno.

Šišajte se redovito - stručnjaci savjetuju odlazak u salon svaki četiri do osam tjedana kako biste održali zdravlje kose, a frizura izgledala svježe. Dovoljno je ošišati tek 1-1,5 cm kose kako biste spriječili pucanje vrhova.

Smanjite temperaturu prilikom tuširanja - iako se vrući tuš čini kao izvrsna ideja u hladnim danima, vruća voda može kosu napraviti podložnijom pucanju. Za ispiranje je bolje koristiti hladniju vodu.

Ne izlazite iz kuće s mokrom kosom - mokra je kosa osjetljivija na oštećenja od suhe kose pa prije može doći do lomljenja vrhova. 

Koristite tretman uljem - ako vam je kosa suha, vratite joj vlagu uljem, a stručnjaci preporučuju arganovo.

Koristite masku barem jednom tjedno - nanesite proizvod za dubinsko regeneriranje barem jedno tjedno kako biste nadoknadili vlagu i borili se protiv posljedica koje na kosu ostavljaju sušilo, pegla ili figaro, kao i suhi zrak u zatvorenom prostoru te hladan vjetar. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?