fra Ljubo

Primjerom učite djecu vjerskom životu

09.04.2018.
u 10:52

Lijep, vedar proljetni dan, prepun sunca, i dječica obučena u bijelo, u pratnji svojih vjeroučiteljica časnih sestara Zdenke Petrović i Jasminke Pandžić, koje su ih cijelu školsku godinu pripremale za vjeronauk, bila je prekrasna slika ispred samostanske i župne crkve na Humcu u Ljubuškom, piše Večernji List BiH.

Svjedočiti vjeru

Ušli su u procesiji u crkvu i smjestili se u klupe za njih rezervirane, a brojni vjernici iza njih i još veći broj na crkvenom dvorištu. Prva sveta pričest bila je središnji događaj ove nedjelje u župi Humac - sakrament je primilo 157 djece, 79 djevojčica i 78 dječaka. Svečano misno slavlje predvodio je humački župnik fra Ljubo Kurtović u koncelebraciji s humačkim gvardijanom fra Darijem Dodigom i don Ivanom Vukšićem, svećenikom u Kanadi. - Draga djeco, prvopričesnici. Prije deset godina po Božjoj providnosti donijeli smo vas na svijet. Krstili smo vas uime naše roditeljske vjere. Krštenjem ste postali djeca Božja i članovi svete Katoličke crkve. Tada smo pred Bogom i Crkvom obećali da ćemo vas odgajati u vjeri kako biste mogli živjeti prema Božjim zapovijedima, ljubiti Gospodina i svoje bližnje. Trudili smo se odgajati vas u duhu Isusa Krista i u krilu svete Majke Crkve. Stoga se sada radujemo s vama kada prvi put, pod prilikama kruha, primate živoga Krista u svoje čiste duše. Ovaj dan ponovno, kao prije deset godina, svečano i odgovorno pred Bogom i Crkvom, obećavamo da ćemo vas i nadalje odgajati u nauku apostolskom, molit ćemo se za vas, žrtvovat ćemo se za vas i truditi se i nadalje svjedočiti vam svojim životom pravu vjeru i ljubav prema Bogu, Crkvi, našem hrvatskome narodu i svakom čovjeku - obratila se na početku mise jedna mama mladim prvopričesnicima.

Pokazati primjerom...

Župnik fra Ljubo cijelu je svoju propovijed posvetio mladim vjernicima. Pričao im je slikovito o trenutku, činu i značenju prve svete pričesti, o ljubavi i žrtvi Isusa Krista za čovjeka. Obratio se i roditeljima i poručio te im savjetovao da svojim primjerom pokazuju i uče djecu vjerskom životu. - Dragi roditelji, djeca ne slušaju što im vi govorite, djeca gledaju što vi radite. To je ono najvažnije - rekao je, među ostalim, fra Ljubo Kurtović. Jučer je i u Širokom Brijegu sakrament prve pričesti primilo 200 djece, troje više nego lani, u crkvi Uznesenja BDM u Širokom Brijegu.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?