Strateški plan za unaprijeđenje rasta djece u fbih 2020.-2025.

Prioriteti su zdravlje roditelja i djece, izuzetno važna prehrana trudnica

Autori: Zlatko Tulić,
12.11.2020.
u 16:46

Vlada FBiH nedavno je usvojila strateški plan za unaprjeđenje ranog rasta i razvoja djece u FBiH 2020. - 2025., a Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti zaduženo je da, u suradnji s federalnim ministarstvima zdravstva, rada i socijalne politike te financija, kao i Zavodom za javno zdravstvo FBiH i UNICEF-om BiH, koordinira realizacijom aktivnosti planiranih ovim dokumentom.

Reforme i plan

Zahvaljujući provedbi prethodnog strateškog plana, postignut je značajan napredak u ovoj oblasti. Ulaganje u rani rast i razvoj predstavlja višestruku dobit za društvo, posebno ako se djeluje multisektorski. U isto vrijeme analiza je ukazala i na nedostatke koje novi strateški plan nastoji nadići. Prioritetni smjerovi djelovanja u novom strateškom planu definirani su na osnovi analize trenutačnog stanja u oblasti ranog rasta i razvoja te smjerova prioritetnog djelovanja, a u okviru pet komponenti poticajne brige nužne za ostvarenje punog potencijala djeteta. To su dobro zdravlje, odgovarajuća prehrana, odgovorna njega, prilike za rano učenje i sigurnost.

Na toj osnovi u strateškom planu postavljeni su i strateški i operativni ciljevi, programi i aktivnosti. To su unaprjeđenje zdravlja budućih roditelja, trudnica, novorođenčadi i djece, prehrane djece, trudnica i dojilja, jačanje obitelji kroz aktivnosti odgovornog i zdravog roditeljstva u ranom rastu i razvoju, unaprjeđenje mogućnosti za rano učenje djece te omogućavanje sigurnog i kvalitetnog okruženja za njihov pravilan rast i razvoj u FBiH. U proteklom razdoblju BiH je poduzela mnoge važne korake u reformi sustava dječje zaštite, pri čemu su najznačajniji bili u oblasti pravde za djecu kroz usvajanje i provođenje zakona o zaštiti i postupanju s djecom i maloljetnicima u kaznenom postupku. Značajan napredak ostvaren je i u uspostavljanju čvrstog sustava udomiteljstva kroz usvajanje propisa i politika, dodatnu profesionalizaciju zaposlenih u službama socijalne zaštite i certifikaciju udomitelja.

Prema izvješću UNICEF-a, bez obzira na to, potrebne su dodatne aktivnosti kako bi se osigurala zaštita sve djece od svih oblika nasilja, zlostavljanja i iskorištavanja te ostvarila veća jednakost u pristupu pravdi i dodatno smanjio broj djece zbrinute u ustanovama.

Zaštita sve djece

U nastojanju da ni jedno dijete ne bude zapostavljeno potrebno je više ciljanih intervencija za bolju zaštitu, naročito romske djece, djece s poteškoćama u razvoju i djece migranata i izbjeglica, odnosno djece u pokretu. Besplatan pristup uslugama za rani rast i razvoj i ranu intervenciju za svu djecu u FBiH osiguran je financiranjem kroz 10 županijskih zavoda za zdravstveno osiguranje. U 2016. Republika Srpska usvojila je multiresorni program za rani rast i razvoj djece u Republici Srpskoj 2016. - 2020., kojim su definirani programi i uključena obveza zajedničkog unaprjeđenja ranog rasta i razvoja s posebnim fokusom na marginaliziranim skupinama. Program se provodi na svim razinama s fokusom na zdravlju i obrazovanju. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?