Skupština Posavske županije jednoglasno prihvatila 21 predloženi amandman na županijski Ustav

Pripadnicima srpskog naroda priznat status konstitutivnosti u PŽ-u

18.12.2021.
u 08:13

Skupština Posavske županije održala je izvanrednu sjednicu na kojoj se raspravljalo o 21 predloženom amandmanu na Ustav PŽ-a, koje su zastupnici jednoglasno prihvatili, čime je županija dobila suvremen, precizan i moderan Ustav, kako je u izjavi za medije istaknuo Blaž Župarić, predsjednik Skupštine PŽ-a. Ministar pravosuđa i uprave PŽ-a Pero Radić kazao je kako je u lipnju utvrđen prijedlog izmjena Ustava kojima se mijenjalo i dopunjavalo, odnosno brisalo ukupno 40 članaka. Pojasnio je izmjene amandmana i podsjetio kako je prvi Ustav PŽ-a usvojen 10. travnja 1996. godine, a posljednje izmjene bile su 2004.
 

Ključ uspjeha dogovor
 

Nakon kratke rasprave zastupnika u kojoj su sudjelovali Željko Ćošković, Senad Ahmetović, Mehmed Memišević, Joso Marković, Drago Zečević, Dragan Guberac i Mujo Puzić, zamjenik predsjednika Skupštine, svi su podržali izmjene te istaknuli kako je usvajanje amandmana poticaj za jačanje povjerenja jednih prema drugima. Ovaj čin ojačat će odnose u županiji, a ključ uspjeha je u dogovoru naroda koji žive u PŽ-u, rečeno je na Skupštini, piše Večernji list.

Predsjednik Skupštine Blaž Župarić naglasio je kako je sazrelo vrijeme da se županijski Ustav usuglasi s Ustavom FBiH i da se ostale anomalije u Ustavu PŽ-a izmijene na način da su ovim izmjenama Ustava usuglašene, odnosno u potpunosti ispoštovane presude Ustavnog suda Federacije od 2018. godine kad je u pitanju članak 2. Ustava i članak 10. stavak 1. Ustava PŽ-a po pitanju konstitutivnosti naroda.

Amandmanom 33. utvrđeno je da su službeni jezici u PŽ-u hrvatski, bosanski i srpski jezik, a službena pisma latinica i ćirilica, dok se ostali jezici mogu koristiti kao sredstvo komuniciranja i nastave. Župarić je, između ostaloga, istaknuo kako se ovim usvajanjem izmjena i pripadnicima srpskog naroda priznaje status konstitutivnosti, čime se ispunjava jedan dio obveze naložene presudom Ustavnog suda FBiH, a također u županijski Ustav ugrađen je i mehanizam vitalnog nacionalnog interesa.

- Ovime smo izmijenili članke koji se tiču teritorija Posavske županije. Umjesto općina koje su ranije po Ustavu bile u sastavu Posavske županije, sada je to izričito navedeno da su to općina Domaljevac-Šamac, koja je 1998. godine priznata kao novoformirana općina u Federaciji BiH, kao i općina Orašje i općina Odžak.
 

Amandmani
 

Želim naglasiti da smo sve one manjkavosti koje smo imali u Ustavu PŽ-a nadomještali iz federalnog Ustava, dakle, nitko nije bio zakinut, jer smo poštivali federalni Ustav u punom smislu tamo gdje nismo imali odrednica svog županijskog Ustava, naglasio je Župarić. - Veliki doprinos konačnom rješenju dali su predlagatelj Vlada PŽ-a i zastupnici u Skupštini te pokazali veliku političku zrelost i odgovornost kod donošenja ovih amandmana, a sve je rezultiralo dogovorom i konsenzusom svih strana u postupku.

Usudim se kazati da je amandmanima naš Ustav 70 posto pretrpio izmjene u boljem smislu pa sada imamo moderan Ustav na koji će se naslanjati svi ostali zakoni i propisi. Naravno, nakon Ustava radit ćemo i na poslovničkoj djelatnosti, a svoj poslovnik uredit ćemo sukladno Ustavu kako bismo znatno olakšali put ostvarivanja svih onih zajamčenih prava koja se tiču svih građana Posavske županije - naglasio je u izjavi za medije Blaž Župarić, predsjednik Skupštine Posavske županije.

Komentara 1

Avatar bijeloanijebrašno
bijeloanijebrašno
11:37 18.12.2021.

Županije imaju svoje Ustave ?? Svašta.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?