pred izbore 2018.

Priprema se nova kriza u BiH: SDA napada ime Republike Srpske

bakir izetbegovic
12.04.2017.
u 11:21

SDA je pripremila apelaciju za osporavanje imena Republike Srpske pred Ustavnim sudom BiH, a koju će podnijeti najvjerojatnije u svibnju pred izbore 2018. godine, saznaju Nezavisne novine.

Izvor "Nezavisnih" tvrdi da je to gotovo sigurno te da će SDA cijelu kampanju bazirati na tome i na taj način pokušati povratiti povjerenje koje je poljuljano nakon događaja u vezi sa zahtjevom za reviziju presude Međunarodnog suda u Haagu po tužbi BiH protiv Srbije.

"Odluku o tome donijelo je najuže rukovodstvo SDA i pred izbore će ga distribuirati kao stav cjelokupne stranke. Apelaciju će vjerojatno podnijeti Bakir Izetbegović kao član Predsjedništva BiH", ispričao je isti izvor, dodajući da bi cijela kampanja za opće izbore 2018. godine mogla proteći u tom kontekstu. 

U SDA su pokušali dobiti komentar na ovu temu, međutim tu informaciji nisu željeli niti potvrditi niti demantirati.

Ramiz Salkić, potpredsjednik RS i član Predsjedništva SDA, za Nezavisne nije želio govoriti na ovu temu niti na konkretno pitanje što on osobno o tome misli, odnosno kolika je mogućnost da njegova stranka podnese apelaciju protiv imena Republike Srpske.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović, početkom veljače, rekao je kako je bilo ideja da se pokrene ocjena ustavnosti imena Republike Srpske, ali da se "sada" ne planira pokretati ta inicijativa.

Prema neslužbenim informacijama, i u SDA su svjesni da ne postoji niti minimum šanse da se ukine ime Republike Srpske s obzirom na to da je ono navedeno baš u tom obliku i u Daytonskom mirovnom sporazumu, ali to ih neće spriječiti da to pitanje iskoriste kao predizbornu priču.

Podsjećanja radi, zbog bošnjačkih apelacija pred Ustavnim sudom BiH, Republici Srpskoj već su ukinuti zastava, grb, himna i 9. siječnja kao Dan Republike. Posljednja odluka Ustavnog suda, kada su preglasani srpski suci u Ustavnom sudu BiH, odnosila se na 9. siječnja , međutim nakon referenduma u RS po tom pitanju i izmjena određenih zakona, taj datum i dalje se slavi kao Dan RS.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije