Cestogradnja u FBiH

Pripremaju se veliki projekti u Posavini za unapređenje cestovne infrastrukture

25.01.2018.
u 12:00

Ministar prometa i veza u Vladi Federacije BiH Denis Lasić sa suradnicima boravio je u radnom posjetu Posavskoj županiji, gdje je obišao općine Odžak i Orašje. U Vladi Posavske županije ministra Lasića primio je predsjednik Vlade Marijan Klaić, a uz ostale, na sastanku je bio nazočan i načelnik općine Orašje Stanko Vincetić.

U izjavi za medije ministar Lasić, premijer Klaić i načelnik Vincetić izrazili su zadovoljstvo posjetom i vođenim razgovorima.

Projekti u Orašju i Odžaku

- Želimo unaprijediti cestovnu infrastrukturu i u tom segmentu pomoći Posavskoj županiji i njezinim općinama. Razgovore smo vodili vezano uz nekoliko projekata koji su u sklopu modernizacije cestovne infrastrukture, prije svega magistralnih cesta, gdje imamo po dva veća projekta u Odžaku i Orašju, kao i određena sredstva koja su ušla kao grant, odnosno preko GSM sredstava. Isto tako, željeli smo razmijeniti najnovije informacije vezane uz usvajanje trošarina, izjavio je ministar Lasić.

Marijan Klaić, predsjednik Vlade Posavske županije smatra važnim održavanje zajedničkih sastanaka na kojima mogu neposredno upoznati dužnosnike iz Federacije Bosne i Hercegovine o aktualnostima i projektima iz Posavske županije.

- U prometnom smislu na području PŽ-a ima cesta koje su dosta oštećene, čak i magistralne. Značajno je razmijeniti informacije vezano uz mogućnosti poticanja takvih projekata i na našem području od oko 150 milijuna eura kreditnih sredstava koje planira federalna Vlada za modernizaciju i rekonstrukciju cesta. Naravno da ćemo i mi vlastitim sredstvima dati doprinos ovoj oblasti za poboljšanje prometne infrastrukture, prvenstveno u cilju zaštite osoba i vozila koji prometuju našim cestama, no očekujemo i potporu s više razine vlasti, rekao je Klaić.

Dva granična prijelaza

Posebno se osvrnuo na magistralnu cestu koja vodi od Orašja do Odžaka. Višegodišnji problem je na omladinskom nasipu, vrlo frekventnoj dionici koja je u jako lošem stanju. Cesta spaja granične prijelaze u Orašju i Šamcu i pretrpjela je brojna oštećenja i ulegnuća.

- Kako magistralne ceste održava Federalno ministarstvo, odnosno Federalna direkcija za ceste, nadamo se brzom poboljšanju tih prometnih veza. Očekujemo, prije svega, saniranje dviju najviše oštećenih dionica, silazak s takozvanog omladinskog nasipa i dionica u Grebnicama na granici s RS-om. S aspekta sigurnosti pješaka, važan je projekt nogostupa od Orašja prema Tolisi uz magistralnu cestu, kao i sjeverna obilaznica Odžaka koja bi povezala dvije magistralne ceste, zaključio je premijer Marijan Klaić. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?