nabavljena oprema za nadzor

Pritvorenike će do zatvora na Igmanu prevoziti specijalna vozila

27.05.2019.
u 16:45

Kazneno-popravni zavod Sarajevo bit će u potpunosti premješten na Igman, a pripreme za izmještanje u punom su jeku. U KPZ-u Sarajevo je u srpnju 2018. stigao akt iz Austrije kojim se upozorava da je istekla uporabna dozvola objekata zatvorskog kompleksa izgrađenog 1912., za vrijeme austrougarske okupacije BiH. To je samo jedan od razloga zbog kojeg je pokrenuta inicijativa izgradnje novoga zatvorskog kompleksa.

Visok stupanj sigurnosti

Zatvor na Igmanu, naime, pravit će se po uzoru na državni zatvor u Vojkovićima, prilikom čije izgradnje se vodilo računa o europskim standardima. Zatvor će biti kapaciteta do 150 osoba, a do njega će se iz središta grada, gdje je smještena sadašnja zgrada, stizati za 20-ak minuta. U idućem razdoblju bit će potrebno pokrenuti i potrebne procedure za nabavu specijaliziranih vozila kojim će se vršiti prijevoz pritvorenika na Igman. Prostorije KPZ-a Sarajevo nedavno je posjetio i ministar pravosuđa BiH Josip Grubeša sa suradnicima te se razgovaralo o osiguravanju određene elektroničke opreme, a kako bi unaprijedili pojedine oblasti funkcioniranja sarajevskog zatvora najnovijim softverima koji se koriste u segmentu tretmana, sigurnosti i zdravstvene zaštite pritvorenika. Dobar dio posla u tom smislu već je urađen u sadašnjim prostorijama zatvora, gdje su od dolaska nove uprave prije 15 mjeseci načinjeni značajni koraci. Ravnatelj KPZ-a Faruk Zubčević, kako je prenio Faktor, upoznao je ministra s onim što je već učinjeno na unaprjeđenju zatečenog stanja u KPZ-u. Između ostalog, nabavljena je visokosofisticirana oprema za videonadzor, kao i sustav “Patriot”, koji je rađen po uzoru na jedan od zatvora u EU, a kojim se kontrolira kretanje ovlaštene službene osobe u zatvoru. Kontrola je uređena na trima razinama, tako da je unos telefona, narkotika, a posebno oružja, potpuno onemogućen. Može se reći da je sarajevski zatvor jedan od najopremljenijih zatvora na teritoriju FBiH i da je u njemu postignut vrlo visok stupanj sigurnosti, posebno zato što je središnji objekt pretvoren u pritvorsku jedinicu. Tim aktivnostima postiglo se da sudovi i tužiteljstvo mogu imati svrsishodnu istragu, gdje više ne može doći do problema unošenja nedopuštenih predmeta, a što ranije nije bio slučaj. Tako su, primjerice, prilikom adaptacije prostora KPZ-a, radnici ispod parketa pronalazili narkotike stare više od 10 godina.

Vrijednost 15 milijuna KM

U postojeći, kao i u budući zatvorski objekt, bit će ugrađene najsuvremenije tehnologije, pri čemu su iskustva tijekom gradnje državnog zatvora “zlata vrijedna”, istaknuto je. Inače, izgradnja zatvora na Igmanu trebala bi koštati oko 15 mil. KM, a sredstva će biti osigurana iz IPA fondova. Procjenjuje se da bi izgradnja zatvora trebala trajati 14 mjeseci. Kako je ranije rečeno, zatvorski kompleks na Igmanu bit će sastavljen iz triju posebnih segmenata: upravne zgrade, pritvorske jedinice i zgrade za osuđene osobe koja će biti podijeljena na tri dijela. Nalazit će se na mjestu gdje je trenutačno KPZ poluotvorenog tipa “Igman-objekt”. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?