Izvoz u Njemačku prošle godine činio 15 posto kompletnog bh. izvoza

Problemi koji potresaju Njemačku ugrozit će bh. izvoz

04.10.2022.
u 21:12

Problemi koji potresaju Njemačku, a koji se odnose na smanjenje isporuke ruskog plina te prognoziranu recesiju i inflaciju u 2023. koja bi mogla nadmašiti ovogodišnju, ugrozit će bh. izvoz prema ovom europskom gigantu, smatraju domaći stručnjaci. O kakvom se potencijalnom udaru na bh. ekonomiju radi, svjedoči podatak da je izvoz u Njemačku prošle godine činio 15% kompletnog bh. izvoza, a iznosio je više od 2,15 milijardi KM.

U ovoj godini, za osam mjeseci, prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH, izvoz u Njemačku već je premašio 1,78 milijardi KM. Momčilo Komljenović, zamjenik glavnog tajnika Vanjskotrgovinske komore BiH, kaže da je izvoz u Njemačku, za osam mjeseci ove godine, povećan za 448 milijuna KM u odnosu na isto razdoblje lani.

- Ovo što se događa u Njemačkoj sigurno će se negativno odraziti na sve zemlje s kojima ta zemlja ima vanjskotrgovinsku razmjenu. To je neminovno - naveo je Komljenović za Nezavisne.

Upitan može li prognozirana recesija u Njemačkoj utjecati na bh. izvoz prema toj zemlji, ekonomist Igor Gavran odgovara "svakako da može".

- Recesija i pad proizvodnih aktivnosti u Njemačkoj neminovno bi vodili do manjih narudžbi njemačkog gospodarstva, a time i manjeg uvoza iz BiH - rekao je Gavran. Objašnjava da hrana i slični esencijalni proizvodi ne bi trebali biti značajnije pogođeni jer se moraju konzumirati i nemoguće je bez njih živjeti, ali sve ostalo što nije nužno moglo bi osjetiti veliki pad potražnje.

- Također, pronalaženje alternativnih tržišta jako je teško u uvjetima kada su ne samo Njemačka nego i mnoge druge zemlje, u očekivanju recesije - ističe Gavran. 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?