Prosvjed u subotu

Problemi u zdravstvu gomilaju se godinama: 'Krahirali već jesmo...'

hitna pomoć
17.03.2023.
u 07:15

Prema dostupnim podacima u Hrvatskoj nedostaje pedijatara, ginekologa i dječjih psihijatara. Očekuje se i odlazak u mirovinu čak 800 liječnika opće prakse, a za njihovu zamjenu priprema se svega 200 specijalizanata. 'U velikom smo problemu. Stalno upozoravamo što će se dogoditi. Odlaze nam mladi liječnici, a kandidati su sve manje zainteresirani. Radimo ogroman broj prekovremenih, mnogi odlaze u privatnike te u potpuno druga područja van medicine', poručila je Renata Čulinović-Čaić, predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata. Prema njenim riječima specijalizanti su prisiljeni dolaziti u subotu, jer im tako narede mentori iako im to nije plaćeno niti im se piše kao prekovremeni rad.

'Krahirali već jesmo, a krahirat ćemo i idućih pet godina. Idućih pet godina otići će i steći pravo na mirovinu od 5.500 do sedam tisuća medicinskih sestara, a u sustav ih ne dolazi dovoljno. To je katastrofalno stanje što se tiče medicinskih sestara', rekla je Anica Prašnjak, predsjednica Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara - medicinskih tehničara u emisiji Otvoreno na HRT-u. Ističe kako bi se za rješavanje tog problema trebalo poboljšati uvjete rada.

Veliki je problem i čekanje na određene pretrage, pa je između ostalog za primjer dan slučaj pacijentice koja je dobila termin za magnetsku rezonancu četiri mjeseca nakon termina operacije, a magnetska rezonanca je bila preduvjet za operaciju. 'Za onkološke pacijente, ne mogu reći da se ljude odgađa. To nema opravdanja, ako se to događa, to je odgovornost uprave u kojoj se to dogodilo. Također, ljudi su stariji, bolesniji. Za postavljanje dijagnoze rade se i tri pregleda, a prije se radio jedan', napominje Čulinović-Čaić.

'Ne možete efikasno pružiti pomoć i uslugu pacijentu nakon tri sata rada ili nakon 27 sati rada. Došli smo do kraja, sustav samo što se nije urušio', napomenula je. U subotu se održava prosvjed liječnika. 'Želimo ljudima ukazati na katastrofalnu situaciju u zdravstvu. Molim gospodina premijera da nas podrži, da shvati problem. On je taj koji to treba rješavati. Sutra može biti prekasno', zaključila je.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?