Filatelija - mali ambasadori BiH

Prodaju marke u više od 50 zemalja svijeta

10.10.2020.
u 08:25

Hrvatska pošta Mostar prodaje svoje poštanske marke u više od 50 zemalja svijeta. Filatelija je oduvijek prenosila poruke. Tako su i poštanske marke Hrvatske pošte Mostar mali ambasadori BiH. Svojim temama promiču pozitivne vrijednosti, izvor su znanja i svjedok povijesti.

Cijenjeni u svijetu

HP Mostar s ponosom može reći da ima odlična izdanja poštanskih maraka nagrađivana na svjetskim filatelističkim natjecanjima i pohvaliti se s pregršt vrijednih medalja. Najljepša i najvrjednija među njima je svakako medalja zlatnoga sjaja osvojena 2016. na natjecanju u organizaciji Svjetske poštanske unije u Kini. Na ovom natjecanju Hrvatska pošta Mostar redovito sudjeluje od 2013. godine i osim zlatne, ovjenčana je još četirima srebrnim i jednom brončanom medaljom u kategoriji poštanskih operatora koji izdaju godišnje do 30 poštanskih maraka. S obzirom na to da Svjetska poštanska unija ima 192 članice, od kojih većina sudjeluje na filatelističkim natjecanjima, time je zadovoljstvo još veće. Uspjeh nije došao tek tako, bilo je potrebno izabrati zanimljive teme i likovna rješenja maraka te kroz svaki filatelistički izložak s izabranim markama ispričati zanimljivu priču koja će biti zapažena. Tu su još i natjecanja koja organizira PostEurop (Udruga javnih europskih poštanskih operatora) te razni filatelistički časopisi. Tako se izdanje “Mitovi i flora 2018. – vila Vjetrenica i vrijesak” našlo među deset najljepših u Europi prema glasovima filatelista i čitatelja njemačkog časopisa Deutsche Briefmarken – Revue.

Zanimljive teme

Najprodavanija izdanja su izdanja maraka EUROPA izdana pod okriljem PostEuropa koji svake godine bira jednu zajedničku temu za sve članice. Tako je tema za 2020. “Drevne poštanske rute”, a HP Mostar je tiskao dvije zanimljive marke s motivom rimskog dvoprega i novčića koji na reversu ima Viktoriju koja vozi bigu (dvopreg), a na aversu glavu Rome.

Novčić se nalazi u Muzeju franjevačkog samostana sv. Ante na Humcu, najstarijeg muzeja u BiH, i povezan je s rimskim poštanskim rutama koje su prolazile rimskom cestom kroz Bigeste (Ljubuški) povezujući Salonu (Solin) i Naronu (Vid). Marke moraju biti lijepe, oku ugodne i zapažene da bi ih filatelisti primijetili. A nagrade koje osvaja HP Mostar dodatni su poticaj filatelistima iz cijeloga svijeta da upravo njih izaberu među tisućama drugih. Među kupcima, odnosno filatelistima, iz više od 50 zemalja svijeta koji su izabrali marke HP Mostar kao središte svog zanimanja i skupljanja prednjače Europljani, najčešće su to Nijemci, Talijani i Španjolci, a ne smijemo zaboraviti ni kupce iz Amerike. Hrvatska pošta Mostar poslovni odnos s kupcima smatra iznimno važnim partnerstvom te nudi razne vrste pogodnosti za kupnju filatelističkih proizvoda bilo da ih kupci kupuju jednokratno, sklapajući ugovor ili online preko ePostshopa. Osim poštanskih maraka, FDC-a (omotnica prvog dana) i MC-a (maksimum karta), u ponudi su i godišnje, odnosno tematske zbirke maraka koje mogu biti idealan dar kada nekome želite darovati nešto posebno. Sve što je prikazano na poštanskim markama ostaje svjedokom povijesti, a Hrvatska pošta Mostar bira zanimljive teme poštanskih maraka te tako promovira BiH.

 

Vrijedne filatelističke nagrade

1. i 3 mjesto na natjecanju NexoFil u Španjolskoj 2015. i 2014.; 2. mjesto i srebrna medalja na natjecanjima u organizaciji UPU-a 2019. i 2018. u Kini; 1. mjesto i zlatna medalja na natjecanju u organizaciji UPU-a 2016. u Kini; 2. mjesto i srebrna medalja na natjecanju u organizaciji UPU-a 2015. u Singapuru; 3. mjesto i brončana medalja na natjecanju u organizaciji UPU-a 2014. u Maleziji; 2. mjesto i srebrna medalja na natjecanju u organizaciji UPU-a 2013. u Rusiji. Filatelistički portal Stamp News na popis 10 najneobičnijih izdanja poštanskih maraka na svijetu 2012. uvrstio je “Dan štednje – novac iz Daorsona” i “Međugorje”. Izdanje “Mitovi i flora 2018., vila Vjetrenica i vrijesak” našlo se među 10 najljepših izdanja u Europi prema glasovima filatelista i čitatelja njemačkog časopisa Deutsche Briefmarken – Revue. Izdanje “Etnološko blago 2015. – necanje” uvršteno je među 10 najljepših na međunarodnom natjecanju WIPA Grand prix Austrija.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije