CCI

Produktivnost Vlade RS-a niža od rezultata kolega u FBiH

vlada rs
16.08.2016.
u 12:52

Vlada FBiH, u promatranom je razdoblju održala 30 posto više sjednica od Vlade RS i na njima razmotrila 18 posto više mjera. S druge strane, Vlada RS je utvrdila tri zakona više od Vlade FBiH - rekao je Ninković

Intenzitet rada i produktivnost Vlade RS u prvoj polovini 2016. godine niži su od rezultata Federalne vlade, podaci su Centara civilnih inicijativa (CCI).

- Vlada FBiH, u promatranom je razdoblju održala 30 posto više sjednica od Vlade RS i na njima razmotrila 18 posto više mjera. S druge strane, Vlada RS je utvrdila tri zakona više od Vlade FBiH - rekao je monitoring konzultant CCI-a Željko Ninković, predstavljajući rezultate monitoringa rada Vlade i Narodne skupštine RS-a za prvih šest mjeseci ove godine.

On je naveo da je promatrano razdoblje u tom bh. entitetu obilježeno daljnjom radikalizacijom političkih sukoba, koja je svoj manifestacijski oblik dobila u istovremenom organiziranju mitinga oporbe i vlasti, sredinom svibnja te financijskom krizom, udovoljavanjem zahtjevima MMF-a, i čekanjem na odobrenje kredita, kojom bi se začepile rupe u proračunu, ali i ponovnim pogoršanjem odnosa u zemlji, nakon razdoblja dobre suradnje i koordinacije između entitetskih vlada i Vijeća ministara.

Dodatno zabrinjava što, u ovo predizborno vrijeme, smatraju u CCI-u, nitko ne pokazuje želju da dođe do smirivanja situacije, nego se potencijalne glasače, umjesto pozitivnom retorikom, realnim ekonomskim projektima i fokusiranošću na kvalitetu života građana, pokušava animirati upravo produbljivanjem sukoba, negativnim kampanjama, diskvalifikacijama političkih protivnika i općom destabilizacijom prilika.

Ninković kaže da u čekanju na ishod pregovora o novom stand-by aranžmanu s MMF-om, već kasne isplate iz proračuna po raznim osnovama, dok je za otplatu dugova u 2016. godini planirano čak 668 milijuna, što je u odnosu na prethodnu godinu uvećanje za više od 140 milijuna KM.

I rezultati Narodne skupštine RS-a, u prvom polugodištu, su ispod prosjeka prethodnog mandata, a predstavnici CCI-a su naveli i da zastupnici često krše poslovnik o radu entitetskog parlamenta.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije