Preminuo u 65. godini

Prof. Marić bio je izuzetan čovjek! I kardinal Puljić došao se od njega oprostiti

21.04.2020.
u 22:33

Na groblju u Brezovom polju ukopan je prof. Franjo Marić, koji je umro u Zagrebu u 65. godini. Zbog uvjeta koje je propisala Civilna zaštita, tek mali broj vjernika se okupio na groblju, kako bi se oprositili od ovog izuzetnog čovjeka.

Ukopne obrede predvodio je nadbiskup vrhbosanski Vinko kard. Puljić, uz pratnju generalnog vikara mons. Slađana Ćosića, domaćeg župnika preč. Predraga Stojčevića i još nekoliko svećenika. Zbog uvjeta koje je propisala Civilna zaštita, tek mali broj vjernika se okupio na groblju, kako bi se oprositili od ovog izuzetnog čovjeka. A zbog starosti ukopu nije mogla nazočiti ni pokojnikova majka, kao ni braća i rodbina iz  Hrvatske.

Nadbiskup Vinko je stigao iz Sarajeva u pratnji policije, kako bi iskazao zahvalnost prof. Mariću, koji je dao nemjerljiv doprinos pisanom riječi za Vrhbosansku nadbiskupiju. Uz grobnicu pokojnika, nadbiskup Puljić je zahvalio u ime svih za Marićev nesebični rad na očuvanju povijesnih istina i prikupljanju građe za povijest naše nadbiskupije i Hrvata u Bosni i Hercegovini.

Njegov rad je vanserijski, a rijetki su s toliko ljubavi, ustrajnosti i predanja prikupljali pisanu građu o povijesti Bosne i Hercegovine. Sudjelovao je u četrdesetak djela, što kao autor što kao suradnik. Priredio je više izložbi starih knjiga i probranih djela, a nedavno je i Katoličkom školskom centru Don Bosco u Žepču poklonio nekoliko stotina starijih i novijih knjiga za djecu i omladinu. Mnoga od tih tijela su stara preko stotinu godina, a imaju vrijednost i kao prva ili rijetka izdanja.

Kako uvjeti nisu dopuštali slavljenje i svete mise na groblju, samo je održan obred ukopa, uz navještaj Božje riječi, koji budi nadu i daje svjetlo u turobnim vremenima u kojima živimo.

Franjo Marić je svom Žepču, gradu i Župi, poklonio puno toga, uz ostalo enciklopedijsko izdanje povijesti grada uz 560 godina prvog spomena u povijesnim spisima. Trenutno je radio na više knjiga povijesne tematike. Između inih, pripremao je i knjigu o pedeset godišnjici župe Svetog Leopolda Bogdana Mandića – Maglaj, piše Nedjelja.ba

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?