Žepče

Profesionalno informiranje učenika srednjih škola

5
18.02.2016.
u 08:00

Razvojna agencija Žepče i Zavod za zapošljavanje Žepče provode profesionalno informiranje i savjetovanje učenika završnih razreda SŠ koje se održava do 25. veljače. Cilj je učenicima i njihovim roditeljima pružiti informacije relevantne za donošenje odluka o nastavku školovanja, i ukazati na potrebu usklađivanja individualne mogućnosti i potrebe učenika s mogućnostima obrazovanja i potrebama tržišta rada u općini Žepče. Posebna pozornost pridaje se učenicima koji bi nakon završetka školovanja mogli imati otežan pristup tržištu rada. U razgovoru s učenicima prezentiraju se potrebe gospodarstvenika za određenim profilima radnika, kao i popis decifitarnih zanimanja koja su dugoročno potrebna gospodarstvu. Djelatnici Zavoda za zapošljavanje upoznaju učenike s postupkom prijave na evidenciju nezaposlenih, kao i o pogodnostima koje se ostvaruju prijavom na Zavod. Prezentira im se sadašnji profil nezaposlenih osoba kojih je trenutačno na evidenciji oko 5000, piše Večernji list BiH.

Deficitarna zanimanja

Razvojna agencija provodi ankete među gospodarstvenicima pomoću kojih se evidentiraju potrebe poslodavaca, deficitarna zanimanja, kao i vještine i primjedbe koje poslodavci imaju na radnu snagu koja se trenutačno nalazi na Zavodu. Posljednji podaci pokazuju kako oko 70% poslodavaca planira nova zapošljavanja. Najveći broj radnih mjesta planiran je za radnike sa srednjom stručnom spremom - oko 590 osoba, dok je svega 40-ak radnih mjesta ostavljeno za VSS. Najveća potražnja je za stolarima, drvnim tehničarima, monterima namještaja, metaloglodačima, bravarima, variocima i metalostrugarima, a što se tiče visoke spreme inženjerima strojarstva i građevinarstva, marketing-menadžerima i inženjerima prehrambene tehnologije. Učenicima je savjetovano da biraju tehničke fakultete, kao i one koji su trenutačno deficitarni... Predstavljen je instrument “Putovnica kompetencija” koji je namijenjen svim osobama koje žele napraviti osvrt na postojeće vještine i sposobnosti te naučiti kako ih ispravno procijeniti kako bi ih adekvatno znale koristiti.

‘Putovnica kompetencija’

Učenici i mladi koji se žele uključiti u savjetovanje o instrumentu “Putovnica kompetencija” moći će pohađati obuke savjetovanja koje će organizirati Razvojna agencija, a uskoro će se započeti i ciklus obuka o samozapošljavanju. Razvojna agencija planira kreirati odgovarajuće module obuke za nezaposlene u cilju podizanja znanja i vještina. Agencija i Zavod članovi su Odbora za obrazovanje i zapošljavanje u okviru kojeg se nastoji kreirati lokalne politike zapošljavanja i obrazovanja u cilju povećanja broja zaposlenih i radnih mjesta. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?