B-Spring u Livnu

Proizvode komponente motora za zrakoplovne gigante Airbus i Boeing

25.11.2020.
u 19:45

U livanjskoj gospodarskoj zoni Begovača nešto više od dvije godine događa se lijepa priča o tvornici “B-Spring” koju je sagradila tvrtka Mecaspring iz Belgije. U njoj se proizvode dijelovi za vodeće svjetske kompanije koje se bave proizvodnjom zrakoplova, Airbus i Boeing. Inače, livanjska tvrtka proizvodi opruge i alate za sve industrije, no dijelovi za zrakoplove, od opruga do nosača koji idu u zrakoplovni motor, posebno su značajni i riječ je o tvrtki koja izvozi kompletnu proizvodnju, piše Večernji list BiH. 

Edukacija i uspjeh

U ugodnom i toplom ozračju razgovaramo s direktorom Franom Brajkom koji nas podsjeća da je ova priča zapravo počela 2012. u Tomislavgradu, a zahvaljujući osobi podrijetlom s ovih prostora (HBŽ) koja je pružala savjetodavne usluge belgijskim tvrtkama.

“Vlasnici B-Springa imali su potrebu dio proizvodnje izmjestiti u neku od istočnih zemalja. Upustili su se u analizu uvjeta poslovanja u bivšim komunističkim zemljama, od Poljske, Češke, Slovačke do Bugarske i Rumunjske.

Cilj je bio odabrati zemlju s najpogodnijim prostorom i uvjetima za investiciju.

I u jednom od tih razgovora taj naš zemljak kaže zašto ne biste pogledali Bosnu. Bojali su se posljedica rata i bilo ih je najteže nagovoriti na prvi posjet, a onda je išlo sve lakše”, govori nam Brajko, kao i to da su Belgijanci posjetili Tomislavgrad i Livno, bili ugodno iznenađeni krajolikom, lijepim kućama, opuštenim životom, cestovnom vezom i, što je najvažnije, blizinom zračne luke u Splitu.

Otvoren je pogon u Stipanićima, a nakon toga su ušli u proces osnutka tvrtke, odabrali direktora koji je, s obzirom na vrstu proizvodnje, trebao biti strojarski inženjer, tako da je za tu poziciju odabran naš sugovornik. U 2017. počelo se s gradnjom tvornice u Livnu, broj zaposlenih povećao se na 20, dizala se proizvodnja, gradilo povjerenje, radilo u dvije smjene i planiralo u 2021. graditi još jednu halu.

Onda je sve poremetila korona, trosmjenski rad vratio se u jednu smjenu te se nadaju da sve ovo što se dogodilo s koronom neće predugo trajati jer trpi proizvodnja, ne samo u Livnu nego u cijelom svijetu.

Na našu tvrdnju da za ovakvu vrstu proizvoda treba i specifičan, dobro obučen kadar, naš sugovornik odgovara: “Da, potrošili smo dosta vremena na edukaciju radne snage. I nas četvorica strojarskih inženjera glavninu znanja stekla smo u Belgiji. Tek po stjecanju određenih vještina mogli smo tehnologiju iz Belgije transferirati u Livno, a pored nas imamo također i jednog Belgijanca inženjera koji nam je stalno na raspolaganju i često nam dolazi.

U međuvremenu smo stupili u kontakt sa Strukovnom školom u Livnu, vidjeli da planiraju u svoj program uvrstiti obuku CNC operatera, pa smo im i pomogli prilikom nabave odgovarajućih programa. I to je jako dobra stvar, ne samo za našu tvrtku već i za, nadamo se, druge koje će se baviti sličnim djelatnostima. Znači, SSŠ može nam biti rasadnik kvalitetnih kadrova za ubuduće.

Suradnja sa školama

Inače, CNC strojevi najnovije generacije poprilično su skupi, oko 90.000 eura, a ako se vrši nadogradnja s opremom, to može i udvostručiti cijenu”, kazao je Brajko te dodao da imaju sedam strojeva i da su ih sve nabavili u razdoblju nešto većem od jedne godine. Ako se tome doda i vrijednost objekta, onda već možemo govoriti o ulaganju od gotovo dva milijuna eura u novu halu i opremu, u što ne ulazi oprema koju su već ranije imali u Tomislavgradu.

Suradnjom s B-Springom u Strukovnoj školi su prezadovoljni, ističe ravnatelj Saša Grabovac te naglašava kako su pratili tržišne potrebe i u obrazovni proces uveli strukovno zanimanje računalnog tehničara – CNC programera.

“Posjetom toj iznimno opremljenoj kompaniji učenici se iz prve ruke mogu upoznati s procesom rada CNC operatera i programera te obaviti praktičnu nastavu, a što je od velike važnosti za zanimanje za koje se školuju”, dodano je.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?