Prezentacija

Projekat " Instalacija solarnih panela na planinskim farmama u funkciji zaštite okoliša i održive proizvodnje autohtonih sireva "

prezentacija
Foto: VL FOTO
1/4
27.11.2015.
u 14:04

U sklopu poduzetih aktivnosti unapređenja kvalitete i promocije domaće proizvodnje, procesa zaštite tradicionalnih receptura i moguće primjene obnovljivih izvora energije, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Mostar i Udruga proizvođača i prerađivača autohtonih ovčjih sireva i mesa "Pramenka", u četvrtak 03.12.2015 g. prezentiraju projekt pod nazivom "Instalacija solarnih panela na planinskim farmama u funkciji zaštite okoliša i održive proizvodnje autohtonih sireva ". Osiguranje i mogućnost korištenja električne energije na udaljenim planinskim farmama je osnovni infrastrukturni uvjet za njihov opstanak.

Rješavanje problema opskrbe električne energije posebno ima značaj za farme na visokim nadmorskim visinama, koje imaju organiziranu proizvodnju sira. Zbog svakodnevne elektro-energetske potrebe, farmeri su primorani koristiti agregate sa sagorijevanjem goriva ,koje pridonosi zagađenju okoliša. Također, velika potrošnja goriva u periodu proizvodnje sira uvjetuje i velike troškove koji narušavaju ekonomsku stabilnost farmera. Progresivni trend nestanaka farmi koji proizvode autohtone sireve nalaže hitnost rješavanja elektro-energetskog infrastrukturnog problema ,čijim rješavanje će se zasigurno zaustaviti taj proces, a ujedno će biti i poticaj drugim mladim farmerima za bavljenje ovom profitabilnom proizvodnjom. Autohtoni sirevi BiH, su dio nacionalnog bogatstva ukorijenjenog u tradiciju življenja svih naroda i predstavljaju osobitost, koju trebamo održivo sačuvati.

Zaštita planinskog zraka i očuvanje biosfere pašnjaka planine Ljubuše obuhvaća i zaštitu živih organizama, njihovih zajednica i staništa, uzevši u obzir i očuvanje prirodnih procesa unutar njihovih staništa i prirodne ravnoteže uz osiguravanje održivosti ekosustava. Uzgojem ovaca sprečava se slobodno širenje borove šume, koja može narušiti prirodne procese i uvjete biodiverziteta na stoljetnim pašnjacima, a predloženim projektom eliminiramo opasnost po njegovu održivost. Osiguranje redovite opskrbe električne energije dobivene iz instaliranog solarnog paketa,u svrhu pomoći farmerima koji proizvode autohtoni sir u periodu svibanj - listopad, kako bi mogli koristiti frižider za pohranu sirila, puniti baterija mobitela i ostale informatičke opreme, emitirati televizijski signal, imati rasvjetu na farmi i eliminirati zagađenja zraka uslijed sagorijevanja goriva u agregatu.

Sveobuhvatni cilj projekta je podizanje kvalitete života farmerima u ruralnim područjima kako bi nastavili s proizvodnjom autohtonih sireva i bili najbolji promotori moguće primjene korištenja održivih izvora energije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?