Savjet

Prolilo vam se crno vino na tepih ili odjeću? Stručnjakinja otkrila metodu za uklanjanje mrlja

vino
31.07.2021.
u 09:37

Vjerojatno se svatko barem jednom u životu susreo s mrljom od crvenog vina na svijetloj odjeći ili tepihu, a profesionalna čistačica Sarah Aguirre prvo upozorava da se takve mrlje - na odjeći ili na tepihu, svejedno - nikad ne trljaju, već ih se suši nježnim 'tapkanjem' suhom krpom ili papirnatim ručnikom, a onda tek čisti.

Za ukloniti mrlje od crnog vina s tepiha trebate:

Papirnate ručnike ili bijelu krpu

Usisavač (nije obavezno)

  • Vodu
  • Sodu bikarbonu
  • Sol
  • Sredstvo za uklanjanje mrlja s odjeće ili tepiha (po izboru)
  • Sredstvo za čišćenje na bazi kisika (nije obavezno)
  • Tekućina za pranje posuđa (po izboru)

 | Autor : Shuttershock Foto: Shuttershock

Ako vam se vino prolilo dok kod vas traje zabava i ne želite dizati nepotrebnu paniku zbog jedne mrlje, tekućinu samo pobrišite s papirnatim ručnicima, pospite mrlju sa soli i vratite se svojim gostima. Sol će upiti ostatke tekućine, a kad gosti odu možete ju usisati. 

Ako mrlju primijetite tek sutradan i već se osušila, na nju prolijte malo vruće vode, nanesite sredstvo za uklanjanje mrlja, a zatim na mrlju nanesite bilo koji proizvod za čišćenje na bazi kisika (kao npr. Oxi Clean) i pustite da stoji dva do deset sati.

Kako ukloniti mrlje od crvenog vina s tepiha

Nakon brisanja na mrlju izlijte malo hladne vode i nastavite s tapkanjem. Voda razrjeđuje crno vino, što olakšava upijanje. Nemojte izlijevati previše vode i mijenjajte krpe kad se smoče. Nastavite dok tepih ne bude čist. 

Ako ni tad mrlja nije otišla, napravite pastu od sode bikarbone i vode, nanesite je izravno na mrlju i pričekajte da se potpuno osuši, pa mjesto pređite s usisavačem.

Ako mrlja i tad ostane, nanesite sredstvo za uklanjanje fleka, pričekajte da se osuši, pa opet po dijelu s mrljom pređite s usisivačem.

Kako ukloniti mrlje od crvenog vina s bijelog tepiha

 

Budući da bijeli tepih nema boja, mrlju s njega možete pokušati izbijeliti uz pomoć otopine vodikovog peroksida, no tu metodu nemojte isprobavati na tepihu u boji ili da je prije testirate na nekom skrivenom dijelu.

Napravite svoje sredstvo za čišćenje

U omjeru 1:2 pomiješajte proizvod za ručno pranje posuđa s vodikovim peroksidom umjesto s kupovnim sredstvom za uklanjanje mrlja s tepiha.

Ostavite da djeluje nekoliko minuta, a zatim očistite čistom krpom ili spužvom. Uklonite ostatke sapuna, savjetuje Aguirre za The Spruce.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?